Liderul opozitiei din Cehia, Jiri Paroubek, a declarat ca va lansa discutii pentru sustinerea unui nou guvern, care sa conduca tara pana la alegerile anticipate, dupa caderea Cabinetului lui Mirek Topolanek.
Daca aceasta miscare va fi un succes, s-ar permite evitarea unei crize politice, dupa ce cabinetul minoritar de centru-dreapta al lui Topolanek a cazut, in urma votarii motiunii de cenzura de catre deputati. In plus, Cehia se afla de abia la jumatatea mandatului sau la presedintia Uniunii Europene.

"Voi negocia pentru un guvern ceh care sa beneficieze de increderea Camerei inferioare si care sa pregateasca tara pentru alegeri anticipate", a declarat Paroubek, liderul Partidului Social-Democrat, de opozitie, dupa o intalnire cu presedintele Vaclav Klaus.

"In cel mai bun caz, (votul - n.red.) va avea loc in luna octombrie", a precizat politicianul.
El a adaugat ca va discuta cu toate partidele, dar nu a mentionat pe cine ar prefera la conducerea guvernului sau cine l-ar putea sustine. Paroubek a adaugat ca partidul sau nu va participa in guvern si ca ar prefera un cabinet de experti.

Klaus a acceptat joi demisia lui Topolanek si a spus ca un nou cabinet trebuie format in curand.

Totusi, el a pus conditia ca viitoarea echipa sa fie majoritara, ceea ce presupune probabil o intelegere intre social-democrati si formatiunea Democratii Civici, condusa de Topolanek, un lucru foarte greu de obtinut.
Si Topolanek a propus organizarea alegerilor anticipate, cat mai rapid posibil. Constitutia ceha face insa dificila organizarea unui scrutin anticipat, iar analistii spun ca aceasta criza va fi de durata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.