Ieri celebri si bogati, considerati noi Rockefeller, oligarhii rusi nu mai sunt cotati in palmaresul miliardarilor planetei al revistei Forbes si criza economica i-ar putea trece in uitare.

Averile lor, facute rapid pe seama materiilor prime ale Rusiei, au fost decimate de caderile cursurilor de schimb, multi dintre ei cautand ajutor din partea statului. Dupa ani de huzur, se poate spune ca acum oligarhii au revenit cu picioarele pe pamant.

La Kremlin sunt adevarate pelerinaje ale oligarhilor aflati la stramtoare, ei facand puterii propuneri incredibile pana acum. Disperati ca nu isi pot plati creditele din cauza caderii preturilor materiilor prime, ei i-au propus presedintelui rus, Dmitri Medvedev, o fuziune intre companiile lor si mari mine si uzine din Rusia pentru a intra intr-un conglomerat controlat de stat. In schimb, guvernul ar urma sa refinanteze debitul lor de miliarde de dolari catre bancile occidentale. Intr-un cuvant, au propus sa restituie voluntar parti din actiunile lor obtinute din privatizarile care au dus la nasterea acestor oligarhi la mijlocul anilor ‘90. Este o adevarata cursa in care oligarhii doresc sa ajunga la un targ cu guvernul rus. Pentru ei, accesul la rezervele Rusiei echivaleaza cu un card care le-ar permite evitarea inchisorii. Din pacate pentru multi dintre ei si pentru bancile occidentale care le-au acordat credite, acest card nu mai este valabil.

Printr-o paradoxala rasucire, guvernul, care a sprijinit nationalizarea in industria petrolului si alte industrii, este acum preocupat sa sustina rubla si bugetul, evitand investitiile in industrii cu probleme. Sperantele lor intr-un ajutor din partea statului au fost spulberate de presedintele Medvedev, care a spus ca aceasta criza profunda va ajuta la "curatarea" tarii de afaceristi care o storceau, ignorand obligatiile lor sociale si morale. "Acum a venit vremea platii datoriilor, a datoriilor morale, pentru ca este un test al maturitatii." Kremlinul nu va salva oligarhii de creditorii lor externi. Un avertisment a venit si din partea lui Igor suvalov, principalul consilier al premierului rus, Vladimir Putin, subliniind ca oligarhii nu trebuie sa astepte sa fie salvati de creditorii externi de catre Kremlin. Statul nu mai are atat de multe fonduri si este gata sa sprijine doar un numar limitat de companii. "Lista companiilor strategice pentru care suntem pregatiti sa luptam sa le salvam este extrem de limitata. Vorbim despre cateva."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.