Romania se numara, alaturi de Rusia, Ucraina, Brazilia, China si Columbia, printre tarile cele mai active in domeniul piratarii de DVD-uri, care aduce beneficii de trei ori mai mari decat traficul de droguri, arata un raport comandat de studiourile de la Hollywood, scrie Le Monde.

Intitulat "Piratarea filmului, crima organizata si terorism", raportul a fost efectuat de organizatia americana Rand Corporation, care, pentru a analiza piata piratarii filmelor, a centralizat situatia din 20 de tari, pe baza informatiilor primite de la specialistii locali in domeniu.

Potrivit lui Gregory Treverton, conducatorul investigatiilor ce au furnizat raportul, piratarea DVD-urilor este o activitate cu randament mare, care aduce beneficii superioare traficului de stupefiante si presupune mai putine riscuri, pentru ca, de cele mai multe ori, evita supravegherea autoritatilor.

Costul de producere a unui DVD piratat este de 0,52 eurocenti, in timp ce pretul de vanzare poate ajunge la sapte euro, ceea ce inseamna beneficii de trei ori mai mari decat in cazul traficului de droguri, se arata in studiu.

Industria cinematografica mondiala pierde peste 13 miliarde de euro pe an din cauza piratarii DVD-urilor, potrivit unui studiu al Motion Picture Association, organizatie care reprezinta studiourile americane de film.

Potrivit unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, piata produselor contrafacute este evaluata la 150 de miliarde de euro anual.

Raportul mai furnizeaza o lista de organizatii mafiote care au adaugat la activitatile lor piratarea filmelor. Potrivit celor de la Rand Corporation, exista o legatura stransa intre aceasta activitate, crima organizata si finantarea terorismului. Un exemplu dat este cel al retelei Barakat, activa la frontierele dintre Brazilia, Argentina si Paraguay, care finanteaza, din piratarea filmelor, organizatiile teroriste islamice. "Am gasit dovezi ca profiturile obtinute din piraterie finanteaza chiar Hezbollah", a precizat Gregory Treverton.

Intr-o scrisoare obtinuta de autorii raportului, liderul unui grup islamist multumeste unei persoane care se ocupa cu piratarea de DVD-uri pentru un transfer de 3,5 milioane de dolari. Potrivit datelor obtinute de Rand Corporation, reteaua Barakat trimite anual catre Hezbollah 15 milioane de euro.

Rand Corporation este o institutie internationala non-profit care contribuie la imbunatatirea politicilor prin cercetare si analiza. De peste 60 de ani, Rand face cercetari in diferite domenii precum afaceri, educatie, sanatate, legislatie si stiinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.