Doua cargouri europene care transportau produse chimice au fost capturate de piratii somalezi in ultimele 24 de ore, a anuntat joi Forta Navala Europeana Atalanta.

Nipayia, un cargou de 9.000 de tone sub pavilion panamez apartinand unui armator grec, a fost atacata miercuri dupa-amiaza la o distanta de 45 de mile nautice est de Kismaayo, port din sudul Somaliei. Vasul are la bord un echipaj de 19 membri, potrivit NewsIn.

Bow-Asir, un vas de 23.000 de tone inregistrat in Bahamas si aflat in proprietatea unui armator norvegian, a fost capturat la 250 de mile est de Kiasmaayo in aceasta dimineata. Efectivele echipajului nu au fost comunicate.

Vasele care circula in aceasta zona au fost alertate de recrudescenta activitatilor de piraterie.

Cinci marinari romani de pe doua nave sunt in prezent rapiti de piratii somalezi. Trei dintre ei faceau parte din echipajul vasului grecesc Titan, capturat in 20 martie. Alti doi romani se aflau pe vasul grecesc Saldanha, capturat in 22 februarie. In ambele cazuri, companiile care detin navele sunt cele care se ocupa de eliberarea lor. In mod obisnuit, cazurile de acest gen se rezolva prin plata unei rascumparari de catre compania armatoare.

Piratii au atacat peste 130 de vase comerciale in Golful Aden anul trecut, de cel putin doua ori mai mult decat in 2007, potrivit Biroului Maritim International. Peste 150 de pirati au fost arestati de patrulele navale in 2008. Apele somaleze sunt dintre cele mai folosite pentru transportul maritim, iar capturile de nave le-au adus piratilor venituri de milioane de dolari din recompense.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.