Secretarul de stat american Hillary Clinton a anuntat miercuri, in Mexic, acordarea in regim de urgenta a "peste 80 de milioane de dolari", pentru ca aceasta tara sa primeasca elicoptere destinate luptei impotriva cartelurilor drogului, relateaza AFP

Guvernul american va aloca 80 de milioane de dolari pentru cumpararea de elicoptere de asalt `Blackhawk`, a precizat Hillary Clinton, in prima sa vizita oficiala in Mexic.

"Aceste aparate vor ajuta politia mexicana sa actioneze victorios in fata amenintarii pe care o constituie cartelurile, care vor esua", a subliniat aceasta, alaturi de ministrul mexican de externe, Patricia Espinosa.

In Mexic, cartelurile sunt implicate intr-un razboi sangeros pentru controlul asupra traficului de droguri, soldat cu peste 5.300 de morti in 2008, in pofida celor 36.000 de militari si politisti desfasurati pe teren de doi ani.

Chiar inainte de a ajunge in Mexic, unde a discutat cu presedintele Felipe Calderon, Clinton a recunoscut ca SUA sunt partial responsabile in inarmarea cartelurilor mexicane.

"Cererea noastra continua de droguri alimenteaza traficul. Incapacitatea noastra de a impiedica aceasta contrabanda cu arme destinate criminalilor provoaca moartea a multor politisti, militari si civili", a subliniat Clinton.

SUA au anuntat marti ca vor trimite politisti si personal juidiciar suplimentar la frontiera mexicana, insistand pe necesitatea eradicarii consumului de droguri in SUA, principalul client pe piata mondiala de cocaina.

Presedintele Calderon a cerut Washingtonului sa intensifice controalele la frontiera pentru eradicarea traficului cu arme si confiscarea milioanelor de dolari destinati cartelurilor mexicane. El a spus ca presedintele Obama i-a promis intensificarea cooperarii intre cele doua state in domeniu.

Marti, Mexicul a oferit recompense de pana la doua milioane de dolari pentru capturarea a 24 de baroni ai drogurilor, liderii principalelor sase carteluri din Mexic.

Clinton a confirmat ca Washingtonul va consolida strategia de control la frontiera cu Mexicul: "Nu trec numai arme, ci si echipamente pentru viziune noctura, veste antiglont".

Clinton a promis accelerarea livrarii catre Mexic a elicopterelor, a unor echipamente grele, mai ales scannere, in cadrul Initiativei de la Merida, planul american de sustinere a luptei antidriog din Mexic si America Centrala, adoptat in 2008. In acest cadru, SUA au dat deja 197 milioane de dolari Mexicului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.