Parlamentul croat a aprobat miercuri acordul de aderare la NATO, ce urmeaza sa aiba loc la summitul Aliantei de la inceputul lunii aprilie, relateaza agentia de presa Hina.

Din totalul de 153 de deputati din Adunarea Nationala, 119 au votat pentru si unul impotriva acestui "Acord al Aliantei Nord-Atlantice care incheie procedurile de aderare" croata.

Acordul se refera in special la chestiuni din domeniul politicii de securitate si apararii colective a aliatilor, potrivit aceleiasi surse, arata NewsIn.

"Dupa ratificarea protocului de aderare a Croatiei la NATO de catre parlamentele tuturor statelor membre, Parlamentul croat are o ocazia istorica de a adopta integrarea tarii noastre in cea mai importanta organizatie de securitate din lumea libera si democratica", a declarat premierul croat Ivo Sanader, inainte de vot.

Grecia a fost ultima dintre cele 26 de state membre NATO care a ratificat, la mijlocul lunii februarie, protocolul de aderare croat.

"Prin aceasta decizie, adunarea va confirma obiectivul nostru existent de la independenta (de fosta Iugoslavie, in 1991 - n.red.), acela de a apartine comunitatii libertatii, securitatii, pacii, democratiei si dezvoltarii", a spus Sanader.

Votul din Parlamentul croat intervine cu o saptamana inainte de summitul NATO din 3 si 4 aprilie, de la Strasbourg si Kehl, cand Croatia urmeaza sa devina membru cu drepturi depline al Aliantei.
Aderarea Croatiei la NATO a fost ratificata de Parlamentul sloven in 9 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.