Coroana de pe Statuia Libertatii, monument din SUA care simbolizeaza libertatea si democratia, ar putea fi redeschisa pentru vizitatori pana la Ziua nationala, 4 iulie, a declarat marti secretarul de interne Ken Salazar, citat de Reuters.
Statuia, unul dintre primele lucruri vazute de milioanele de imigranti care soseau la New York in secolele al XIX-lea si al XX-lea, a fost inchisa publicului dupa atentatele din 11 septembrie 2001, din cauza problemelor de securitate, arata NewsIn.

Muzeul si puntea de observatie de la baza statuii au fost redeschise in 2004, insa accesul dincolo de aceste doua zone a ramas interzis.

Intrebat despre posibilitatea de a deschide vizitatorilor zona superioara a statuii pana la 4 iulie, cand Statele Unite isi sarbatoresc independenta, Salazar a raspuns: "Vom incerca sa facem tot ce putem. (...) S-ar putea sa o deschidem pentru grupuri mai mici."

Salazar a declarat ca Departamentul de Interne ia in considerare organizarea unui sistem cu bilete de loterie care sa le permita unor grupuri mai mici sa intre in coroana statuii la anumite ore, masuri asemanatoare controalelor si procedurilor de securitate de la Monumentul Washington.

Anthony Weiner, un democrat de New York, s-a aratat incantat de aceasta posibilitate. "Nu-mi pot imagina un cadou mai bun de zZua nationala. Redeschiderea coroanei (Statuii Libertatii - n.red.) pentru public va reface chintesenta experientei americane si new-yorkeze", a declarat Weiner. El a adaugat ca aceasta initiativa va duce la o dezvoltare a turismului in New York si in statul vecin, New Jersey.

National Park Service a inchis coroana pentru ca accesul se facea pe o singura scara, iar, in cazul unei urgente, nu ar fi existat o cale rapida de iesire.

"Daca pui cateva sute de oameni acolo si are loc un atentat, multi ar muri foarte repede",
a declarat Salazar, care a precizat ca asteapta sa primeasca la 15 aprilie un raport despre consecintele pe care redeschiderea coroanei statuii le-ar putea avea asupra securitatii si despre masurile care pot fi luate.
"Acestea sunt lucrurile pe care le analizam, pentru ca dorim sa deschidem coroana Statuia Libertatii", a adaugat secretarul de interne.

Aproximativ 3,2 milioane de persoane au vizitat monumentul in 2007, in crestere fata de anul 2006 (2,5 milioane de vizitatori), dar in scadere fata de 2000 (3,6 milioane de persoane), potrivit National Park Service.

Deschiderea coroanei statuii pentru public reprezinta doar un prim pas pe agenda lui Salazar pentru obiectivele turistice americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.