Marti seara, guvernul ceh, aflat in minoritate politica, a asistat la propria cadere, in urma votului negativ primit de la partidele din opozitie. Cum va afecta aceasta cadere Presedintia Consiliului Europene si Tratatul de la Lisabona? Si ce se va intampla de acum incolo in Cehia? Sunt doar cateva intrebari la care Frantisec Potuznik, purtatorul de cuvant al primului ministru ceh a raspuns intr-un interviu acordat 9AM.

Primul ministru ceh, Mirek Topolanek a condus Guvernul din anul 2006 sub sigla Partidului Crestin-Democrat, de centru-dreapta. In 2007, a primit votul de investitura pentru un nou mandat si a intrat in colitie cu Partidul Verde, insa tot in minoritate politica, principalul opozant fiind Partidul Social Democrat.

Totodata, incepand cu ianuarie 2009, Cehia a preluat presedintia Comisiei Europene pentru o perioada de 6 luni. Ieri insa, guvernul ceh a cazut, intrucat nu a reusit sa primeasca votul de incredere din partea Partidului Verde si al Partidului Social Democrat. Premierul Mirek Topolanek este nevoit acum sa iasa din Consiliul European si sa isi prezinte demisia din functia de prim-ministru, conform constitutiei cehe.

Situatia din Cehia ridica o serie de intrebari importante: ce se va intampla cu Presedintia CE?, ce se va intampla cu guvernul ceh? si cum vor afecta aceste evenimente relatia Cehiei cu UE?

Frantisec Potuznik, purtatorul de cuvant al premierului Mirek Topolanek a raspuns la cateva din aceste intrebari, intr-un interviu telefonic acordat 9AM.

9AM: Cum va afecta caderea Guvernului Ceh presedintia Consiliului European?

Frantisec Potuznik: In momentul de fata nu stim exact intrucat am pierdut sprijinul care era crucial pentru eficienta acestei conduceri a Consiliului European.

9AM: Ce rol a avut euroscepticismul din Cehia in caderea Guvernului Topolanek?

Frantisec Potuznik
: Cehia nu se confrunta cu problema eurscepticismul, ci mai degraba presedintele Cehiei este cel eurosceptic. Astfel, caderea Guvernlui nu se asociaza cu euroscepticismul propagat de catre presedintele Vaclav Klaus.

9AM: Cum va afecta caderea Guvernului ceh Tratatul de la Lisabona?

Frantisec Potuznik
: In mod clar, fara sprijinul acestui Guvern Tratatul de la Lisabona se va confrunta cu mai multe dificultati. Prin colapsul Guvernului nostru se ridica si sprijinul acordat de catre Cehia pentru ratificarea Tratatului.

9AM: Ce rol a avut majoritatea politica in caderea Guvernului?


Frantisec Potuznik
: Partidul Social Democrat Ceh este cel mai puternic partid aflat in opozitie si astfel, datorita muncii depuse de catre acesta, au reusit sa acorde votul negativ Guvernului. Acestia au reusit chiar sa ii intoarca pe membrii Partidului Verde (partenerii de coalitie a actualului Guvern) impotriva prim-ministrului, si asta a dus la caderea Guvernului.

9AM: Ce se va intampla acum in Cehia?

Frantisec Potuznik
: Primul ministru (al Cehiei - n. red) a anuntat ieri ca trebuie sa se conformeze constitutiei cehe si urmeaza ca acesta ca ii prezinte presedintelui demisia, iar apoi se va lua o decizie in aceasta privinta. Presedintele va numi un nou prim ministru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.