Relatiile dintre Statele Unite si Rusia intra intr-o perioada "de incertitudine" si se anunta "dificile", a avertizat marticomandantul suprem al NATO, generalul american Bantz Craddock, relateaza AFP.

"Relatiile dintre Statele Unite si Rusia ar pueta deveni mai dificil de gestionat in urmatorii ani decat in orice alta perioada de dupa Razboiul Rece", a spus acesta in declaratii scrise, adresate unei comisii din Congres.

Atitudinea Moscovei "in Georgia, in august 2008, si in aprovizionarea cu gaz din ianuarie 2009 sugereaza ca abordarile sale globale ar putea consta in slabirea solidaritatii europene si reducerea sistematica a influentei americane", a scris generalul american.

Acest avertisment intervine intr-un moment in care administratia Obama incearca sa aplaneze tensiunile americano-ruse, sugerand concesii legate de desfasurarea elementelor scutului antiracheta in Europa de Est, in schimbul unei sustineri diplomatice in dosarul nuclear iranian.

Craddock, care conduce si comandamentul european al NATO, a subliniat ca Rusia afiseaza o "siguranta noua" in fata vecinilor sai si in fata statelor europene dependente de energia rusa.

"Suntem intr-o perioada de incertitudine in relatiile americano-ruse, pe fondul dezacordurilor privitoare la securitatea din Europa, la rolul Rusiei in vecinatatea ei si la decizia sa de a trimite forte in Georgia si de a recunoaste Osetia de Sud si Abhazia", a explicat acesta.

Refuzul vecinilor Ruisiei de a recunoaste independenta regiunilor separatiste georgiene "reflecta nemultumirea regiunii in fata unei Rusii revansarde", a spus Craddock.

In conditiile in care Washingtonul intentioneaza sa-si reduca efectivele militare din Europa, Craddock a spus ca unele dintre brigazile ce urmau sa fie redesfasurate in cursul urmatorilor ani vor ramane pe pozitii, subliniind rolul lor de "intimidare", dar fara sa citeze Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.