Peste 90 de calugari tibetani au fost arestati sau s-au predat politiei intr-un oras cu populatie tibetana numeroasa din nord-vestul Chinei, dupa atacarea unei sectii de politie de un grup de 100 de persoane, a anuntat duminica agentia China Noua, citata de AFP.

"Politia a arestat sase persoane care au participat la atac. Alte 89 s-au predat", afirma China Noua, citata de NewsIn. "Din cele 95 de persoane arestate, toate cu exceptia a doua sunt calugari de la manastirea Rabgya", situata in apropierea orasului unde s-a produs atacul, in muntii Qinghai, a precizat agentia.

Potrivit aceleiasi surse, aproape 100 de calugari de la manastirea respectiva au luat parte la revolta in cursul careia manifestantii au atacat politisti si oficiali locali, provocand ranirea usoara a unora dintre ei. China Noua vorbise initial despre mai multe sute de manifestanti.

Revolta este prima o asemenea amploare anuntata de presa de la a 50-a aniversare, in 10 martie, a revoltei care a provocat exilarea lui Dalai Lama. Potrivit China Noua, manifestantii au reactionat la "zvonurile" despre disparitia unui barbat interogat vineri pentru ca a facut apel la independenta Tibetului. Acesta ar fi evadat insa de la sectia de politie din Rabgya.

In ultimele saptamani, securitatea a fost consolidata in Tibet si zonele invecinate locuite de minoritati tibetane, potrivit martorilor. Masurile au fost luate cu ocazia a 50 de ani de la revoluta din 1959, dupa ce in 2008, manifestatiile pasnice cu aceasta ocazie au degenerat in revolte la Lhassa, iar tulburarile s-au extins apoi la alte regiuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.