Armata venezueleana a ocupat sambata porturile si aeroporturile din tara, conform unei noi legi care prevede controlul statului asupra acestor infrastructuri, a anuntat presedintele Hugo Chavez, citat de AFP.

Pana in prezent, porturile si aeroporturile erau administrate de autoritatile regionale, dar unele regiuni sunt conduse de opozitia pe care Chavez o acuza ca incearca sa destabilizeze guvernul, informeaza NewsIn.

"Incepand din aceasta dimineata, am inceput sa combatem dezmembrarea unitatii nationale, a teritoriului, a suveranitatii. Suntem pe punctul de a reunifica tara", a declarat presedintele venezuelean, liderul stangii radicale din America Latina.

Militarii venezueleni au preluat controlul total asupra a sapte porturi si aeroporturi, printre care cel din Maracaibo, al doilea mare oras al tarii, bogat in zacaminte de petrol si dominat de opozitie.

Directorul Institutului National de Aeronautica Civila (INAC), Jose Luis Martinez, a declarat ca operatiunea s-a desfasurat fara vreun incident si a precizat ca "noile autoritati mentin contactul cu administratia precedenta".

Guvernatorii din opozitie, care se afla la putere in cinci dintre cele 22 de regiuni ale tarii, au criticat masura ca pe o lovitura de forta a autoritatilor centrale. Chavez i-a amenintat cu inchisoarea, in cazul in care vor incerca sa se opuna ocupatiei de catre armata.

Trimiterea militarilor intervine la o zi dupa o mare manifestatie convocata de sustinatorii opozitiei din Maracaibo, al carui primar Manuel Rosales, care a pierdut la alegerile prezidentiale in fata lui Chavez, este in prezent urmarit in justitie pentru coruptie.

Pe de alta parte, Hugo Chavez i-a cerut sambata omologului sa american, Barack Obama, sa se inscrie pe calea socialismului, deoarece, in opinia lui, criza economica mondiala nu se va rezolva intr-un sistem capitalist. In timpul unui discurs in care a anuntat masuri economice pentru combaterea crizei in Venezuela, Chavez a descris situatia din Statele Unite si a subliniat ca rata somajului din aceasta tara este in crestere.

"Cetatene Obama, trebuie sa lasi sa se dezvolte revolutia sociala in Statele Unite", a declarat Hugo Chavez. "Daca ai nevoie de un sfat, iti spun sa alegi socialismul. Uita-te la culoarea pielii tale. De ce sa-i ajuti pe bogatii de acolo sau imperialismul?", a adaugat presedintele Venezuelei.

Chavez, un aliat apropiat al fostului presedinte cubanez Fidel Castro, a avut relatii foarte proaste cu fostul sef de stat american, George W. Bush, dar a adoptat un ton mai degraba moderat fata de Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.