Zeci de mii de persoane au manifestat sambata la Napoli pentru a comemora victimele mafiei si pentru a cere sa se puna capat fenomenului crimei organizate in sudul Italiei.

Organizatorii asteptau aproximativ 100.000 de persoane din toata Italia si din alte 30 de tari sa participe la acest mars, una dintre cele mai mari demonstratii impotriva grupurilor de crima organizata din ultimii ani, relateaza NewsIn, citand Reuters.

Rude ale victimelor, dintre care unii erau imbracati in alb si purtau fotografii cu cei dragi pe care i-au pierdut, s-au aflat in fruntea manifestantilor, in timp ce numele unui numar de circa 900 de persoane omorate de mafie se auzeau in difuzoare. Pe un afis era scris: "Nu i-ati omorat. Ei merg alaturi de noi".
"Aceasta este o zi de sarbatoare, pentru ca ne amintit de mortii nostri, alaturi de acesti oameni tineri care s-au adunat aici. Ei reprezinta viitorul Italiei",
a declarat Vicenzo D'Agostino, tatal unui politist care a fost omorat de mafie impreuna cu sotia si copilul sau.

Marsul a fost organizat de Libera, o asociatie de grupuri sociale civile implicata in mai multe actiuni impotriva mafiei. Asociatia preia ferme si cladiri confiscate de autoritati de la mafie, transformandu-le in scopuri sociale, in scoli sau centre de reabilitare a dependentilor de droguri.

"O zi ca aceasta are semnificatie numai daca luptam in celelalte 364 ale anului",
a declarat preotul Luigi Ciotti, presedintele asociatiei Libera.

Politia italiana a inregistrat cateva succese rasunatoare in ultimii ani impotriva mafiei din Sicilia, arestand mai multi membri importanti, printre care si pe "capo di tuti capi" Bernardo Provenzano si presupusul sau urmas, Salvatore Lo Piccolo, in 2007.

Totusi, o mare parte din economia Italiei o reprezinta in continuare cele mai mari patru organizatii mafiote - 'Ndrangheta din Calabria, Cosa Nostra din Sicilia, Camorra din Napoli si Sacra Corona Unita din Puglia. Astfel, potrivit ministrului de interne Roberto Maroni, numai 'Ndrangheta, considerata in prezent cea mai puternica organizatie mafiota din Italia, are venituri de 45 de miliarde de euro pe an din vanzarile de pe piata europeana a drogurilor.

Serviciile italiene de informatii afirmau luna trecuta ca recesiunea le ofera mafiotilor ocazia de a-si intari controlul asupra economiei, pentru ca se folosesc de banii castigati din activitatile ilegale ca sa cumpere actiuni in sectorul de desfacere, al turismului si cel imobiliar. Pe de alta parte, afacerile care au nevoie de fonduri consistente au devenit vulnerabile in fata celor care acorda imprumuturi, potrivit raportului serviciilor de informatii.

"Ne aflam astazi aici pentru a arata ca mafia poate fi invinsa, daca suntem cu totii uniti", a spus o participanta la manifestatie, Rossella Brescia.

Potrivit AFP, scriitorul Roberto Saviano, autorul bestseller-ului adaptat pentru marele ecran cu titlul "Gomorra" si amenintat de Camorra din cauza cartii, a avut o aparitie surpriza in fata manifestantilor, la sfarsitul marsului. Cartea lui Saviano este o ancheta a crimelor mafiei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.