Ministerul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat sambata Uniunea Europeana ca incearca sa isi instituie o "sfera de influenta" adoptand o atitudine "brutala" la adresa Belarusului, pentru ca acesta sa nu recunoasca independenta Abhaziei si Osetiei de Sud, asa cum doreste Rusia, transmite AFP.

"Suntem acuzati ca avem sfere de influenta, dar ce este acest Parteneriat Estic? O sfera de influenta care include Belarusul?", a intrebat Lavrov in timpul unei conferinte de la Bruxelles. "Cand prietenul meu, (ministrul de externe ceh - n.red.) Karel Schwarzenberg spune 'nu veti face parte din Parteneriatul Estic, daca veti recunoaste independenta Abhaziei si Osetiei de Sud', este santaj sau democratie?", a adaugat seful diplomatiei ruse, citat de NewsIn.

In timpul unei reuniuni a ministrilor de externe din UE, la 23 februarie, Schwarzenberg si seful diplomatiei europene, Javier Solana, au declarat ca recunoasterea independentei celor doua republici separatiste georgiene "ar complica" participarea lui Aleksandr Lukasenko la summitul de lansare a Parteneriatului Estic, prevazut pentru 7 mai.

Lavrov a subliniat ca Rusia nu s-a opus acestui parteneriat, aprobat vineri de liderii statelor membre UE si care prevede acordarea unui ajutor financiar mai mare de catre Uniune Belarusului si altor cinci foste republici sovietice: Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia si Azerbaidjan.

"De ani de zile le spunem (europenilor - n.red.) ca izolarea Belarusului este o greseala, deci nu avem nimic impotriva (parteneriatului - n.red.), cu conditia sa nu punem statele sa faca o alegere dificila spunandu-le: 'fie sunteti cu noi, fie impotriva noastra", a adaugat Lavrov.

Rusia este singura tara, alaturi de Nicaragua, care a recunoscut independenta Abhaziei si a Osetiei de Sud, in urma conflictului ruso-georgian din august 2008. Occidentalii au denuntat actiunea Moscovei, pentru ca incalca integritatea teritoriala a Georgiei.

Lavrov a acuzat Occidentul ca joaca acelasi "joc" si in fostele republici sovietice din Asia Centrala. "Intelegem interesele europenilor si americanilor in Caucaz si Asia Centrala", a adaugat Lavrov, facand referire in special la nevoia de resurse energetice. "Dar vrem ca aceste interese sa fie promovate prin metode transparente", a conchis ministrul rus de externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.