Actiunea de protest "Opriti teroarea!" a adunat astazi in centrul Chisinaului cu mult mai putini participanti decat se asteptau organizatorii, aceasta pentru ca fortele de ordine i-ar fi intimidat pe cei care ar fi dorit sa participe, afirma acestia.

Aproximativ 200 de tineri s-au adunat la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant din centrul capitalei moldovene, in semn de protest fata de uciderea de catre un politist, in scara unui bloc, a tanarului Alexei Vlas, de 29 de ani, fara ca omul legii sa fi tras macar un foc de avertisment.

Politia sustine ca politistul a tras dupa ce tanarul l-ar fi injunghiat in picior, in timp ce martorii sustin ca politistul si-ar fi infipt singur cutitul in picior pentru a-si motiva impuscatura, informeaza NewsIn.

Martorii spun ca Vlas ar fi fost confundat cu un presupus infractor. In aceste conditii, spun participantii la protest, niciun cetatean nu mai este in siguranta din momentul in care iese din casa, iar organele de asigurare a ordinii publice se transforma in structuri represive si actioneaza ca niste structuri mafiote.

Alexei Vlas mai avea o sora si un frate mai mici, iar vecinii si rudele spun sa le purta de grija acestora, dupa ce mama lor murise acum 7 ani. Pe de alta parte, politia sustine ca Alexei Vlas era un element interlop, fiind condamnat anterior de doua ori pentru jaf.

Dincolo de aceasta, incidentul a trezit un val de revolta printre tineri, pe fundalul abuzurilor tot mai dese ale organelor de forta din ultimul timp. Tinerii spun ca daca Vlas avea probleme cu legea, acesta trebuia inchis, si nu omorat.

Potrivit liderilor asociatiei civile Hyde Park, in ajunul protestului politia moldoveana a lansat o campanie ampla de intimidare a studentilor in camine si in institutiile de invatamant, iar presa proguvernamentala si televiziunea publica au avertizat ca organizatorii marsului "Opriti teroarea!" ar pregati un atac cu pietre asupra cadirii Ministerului de Interne.

In aceste conditii, pentru a evita eventuale provocari, liderii Hyide Park au anulat marsul de protest si au ramas in fata monumentului lui Stefan cel Mare si Sfant, organizand acolo un miting.

Ghenadie Brega a declarat ca organizatorii actiunii de protest au fost tinta unui atac, in ziua de 17 martie, cand asupra masinii in care se aflau s-au tras cateva focuri de arma, iar politia practic nu a investigat acest caz.

Actiunea de protest este autorizata de Primaria Chisinau. Partidele politice insa nu vor sa participe la protest, nedorind sa fie implicate in eventuale provocari.

Ministerul de Interne, la randul sau, sustine ca in spatele tinerilor ar sta "forte distructive", care au ca scop "destabilirea situatiei din Chisinau'" si defaimarea politiei in ajun de alegeri parlamentare.

Alexei Vlas, de 29 de ani, a fost imputcat la 15 martie. La 17 martie aproximativ 300 de studenti au iesit la un protest spontan in fata Ministerului de Interne, blocand pentru trei ore circulatia pe bulevardul central al Chisinaului si cerand pedepsirea celui vinovatul de moartea lui Alexei Vlas. Joi, tanarul a fost inmormantat, iar sute de oameni l-au condus pe ultimul drum.

Politistul care a tras in Alexei Vlas este internat in spital, iar arma din dotare i-a fost retrasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.