Presedintele Barack Obama, care a folosit intens internetul in campania prezidentiala, s-a intors din nou spre mediul online pentru a lansa prima mare initiativa diplomatica pe YouTube, avand ca destinatar Iranul, comenteaza AFP.

Obama a inregistrat un mesaj video adresat poporului iranian si liderilor sai, cu ocazia Noului An iranian, pe care l-a publicat pe YouTube, facand apel din nou la mijlocul sau de comunicare preferat.

Candidatul Obama se baza pe faptul ca sustinatorii lui ii vor populariza e-mailurile si inregistrarile video, in timp ce presedintele spera ca iranienii vor face acelasi lucru cu mesajul sau de pe YouTube, relateaza NewsIn.

Trita Parsi, presedintele National Iranian American Council, considera ca aceasta initiativa este o reusita, pentru ca mesajul "se propaga pe internet ca un foc in padure". "Este extraordinar cat de multe e-mailuri am primit si din Statele Unite si din Iran cu urari de Anul Nou si care contineau si linkul cu mesajul presedintelui", a declarat Parsi.

Mesajul, care dureaza trei minute si 35 de secunde, este intitulat "Un nou an, un nou inceput", si este subtitrat si in limba farsi, a fost postat pe site-ul Casei Albe si pe YouTube. La 18 ore dupa difuzare, inregistrarea video fusese vazuta deja de 150.000 de ori, generand peste 1.300 de comentarii, majoritatea favorabile.

Andrew Rasiej, cofondator al blogului www.TechPresident.com, care examineaza viata politica si tehnologiile, subliniaza ca internetul ii permite lui Obama sa se adreseze direct poporului iranian. "El foloseste platforma deschisa a internetului pentru a se asigura ca mesajul sau este receptat in totalitate si ca nu este scurtat, scos din context sau manipulat intr-un mod care sa-l deturneze de la obiectivul sau", explica Rasiej.

"Pentru ca internetul ii ofera presedintelui o legatura directa cu cetatenii unei tari, nu numai ca le vorbeste direct, dar stie si ca acestia vor difuza mesajul mai departe in locul lui. De aceea internetul este atat de puternic", explica Rasiej.

La randul sau, Suzanne Maloney, specialista in probleme iraniene la Brookings Institution, este de parere ca mesajul video al lui Obama este "mai personalizat decat un simplu comunicat de presa sau un discurs rostit pe un podium".

Totusi, inregistrarea nu este destinata numai poporului iranian. "Cea mai importanta parte din mesaj este aceea ca presedintele Obama se delimiteaza explicit de traditia administratiei lui George W. Bush, care incerca deliberat sa separe liderii de poporul iranian", explica Maloney.

"Aici, il vedem pe presedintele Obama vorbindu-le direct liderilor si mentionand 'republica islamica Iran', ceea ce este daca nu fara precedent, atunci cel putin neobisnuit pentru un presedinte american", adauga specialista.

"Internetul nu este numai o ocazie de a modifica politica Statelor Unite. (...) El permite de asemenea reinventarea diplomatiei, incitand nu numai diplomatii, ci si cetatenii la discutii si dezbateri despre chestiunile si obiectivele comune",
subliniaza Rasiej.

Mesajul video catre Iran este "prima masura a diplomatiei 'cetatean catre cetatean' a secolului al XXI-lea", crede el.

Cand era candidat la Casa Alba, Obama a promis ca va lansa dialogul cu regimurile adversare Statelor Unite, printre care se numara si cel de la Teheran, cu care Washingtonul nu mai are relatii diplomatice de la criza ostaticilor din 1979.

In anii '70, vizita unei echipe de americane de ping-pong in China a dus la reluarea relatiilor americano-chineze. Astfel, asa cum diplomatia "ping-pong" a imbunatatit contactele dintre Washington si Beijing, la fel diplomatia YouTube ar putea ameliora relatiile dintre Statele Unite si Iran.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.