Organizatia pentru drepturile omului Amnesty International a lansat sambata un apel catre Guvernul spaniol pentru a interzice politiei controalele de identitate pe baza criteriilor rasiale, relateaza AFP.

In cadrul Zilei mondiale impotriva rasismului, filiala spaniola a organizatiei a cerut anularea "ordinelor sau intructiunilor" care impun politiei cote de arestari de imigranti ilegali. Amnesty isi exprima regretul fata de folosirea acestei metode, care face din imigranti "infractori din unicul motiv ca sunt ceea ce sunt", scrie NewsIn.

Organizatia apreciaza, pe de alta parte, ca masurile luate in ultimii ani de Guvern pentru a combate discriminarile rasiale au fost insuficiente.

Apelul organizatiei intervine in contextul in care 200 de sindicate si asociatii de imigranti au depus plangere impotriva Ministerului de Interne, acuzandu-l ca a sporit mult numarul de operatiuni ale politiei care ii vizeaza pe strainii fara acte.

Luna trecuta, presa spaniola scrisese ca politistii sunt presati de superiori sa aresteze in fiecare saptamana un numar anume de imigranti ilegali. Guvernul socialist a negat existenta unor asemenea "cote". Totusi, dupa ce a legalizat in 2005 prezenta a mai mult de 500.000 de clandestini, printre care numerosi romani, Guvernul a inceput anul trecut sa inaspreasca legislatia in domeniul imigratiei.

In Spania, numarul imigrantilor a urcat de la 500.000 in 1996 la 5,2 milioane in prezent, la o populatie totala de 46 de milioane de persoane. Cea mai mare comunitate de straini este cea a sud-americanilor, urmata de est-europeni si africani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.