Slovacii au inceput sa voteze sambata in cadrul alegerilor prezidentiale, insa miza politica este mica, functia fiind mai degraba onorifica, relateaza AFP.

Circa 6.000 de sectii de vot s-au deschis la ora locala 7.00 (8.00, ora Romaniei), la urne fiind chemati peste patru milioane de alegatori, relateaza NewsIn.

Presedintele in exercitiu, Ivan Gasparovic, in varsta de 67 de ani, este marele favorit, ultimele sondaje creditandu-l cu 50% din intentiile de vot. Principalul sau adversar este, in premiera, o femeie, Iveta Radicova. Candidata a opozitiei, cu 15 ani mai tanara decat Gasparovic, Radicova are 30% din intentiile de vot si ar putea intra in turul al doilea.

Participarea va fi insa un element determinant, pentru victorie fiind necesare voturile a jumatate dintre alegatorii inscrisi. Politologii locali sunt de parere ca participarea va fi relativ scazuta, avand in vedere ca la alegerile prezidentiale din 2004 au votat doar 47,2% dintre alegatori. Daca niciun candidat nu va castiga din primul tur, un al doilea tur va avea loc in 4 aprilie, iar in acest caz, Radicova ar putea fi castigatoarea repartizarii voturilor candidatilor exclusi intre ea si Gasparovic.

Campania electorala a fost mai degraba terna. Slovacia, provenita din divizarea amiabila a Cehoslovaciei dupa caderea comunismului, este o democratie parlamentara, iar presedintele are un rol mai mult onorific.

"Ivan Gasparovic reprezinta continuitatea, atat a trecutului comunist al tarii, cat si a coalitiei guvernamentale actuale, in timp ce Iveta Radicova reprezinta schimbarea de politica si de generatie", comenteaza Olga Gyarfasova, politolog la Institutul de Afaceri Publice.

Insa in aceasta tara traditionalista, unde rolul politic al femeilor ramane limitat, "multi cred ca Slovacia nu este inca pregatita sa aiba o femeie presedinte, nici macar femeile nu sunt", spune psihologul Jana Porubcova de la Universitatea UCM.

Pe de alta parte, Iveta Radicova si-a atras criticile preotilor din cauza pozitiei ei asa-zis permisive in problema avortului: ea s-a pronuntat pentru o reglementare mai stricta, dar refuza sa condamne in principiu avortul.

Fara sa vrea sa se situeze de o tabara sau alta in campanie, Conferinta Episcopilor Slovaci (KBS) a subliniat ca preotii au dreptul sa isi exprime "opinia personala in fata cetatenilor". Astfel, un episcop a afirmat ca "cei care nu fac din crima un pacat" pregatesc calea pentru "macelari" ca Hitler sau Stalin. Un vicar a criticat vehement faptul ca Radicova nu este casatorita cu partenerul ei, ci traieste in concubinaj cu el.

In Slovacia, tara cu 5,4 milioane de locuitori unde pensionarii reprezinta un sfert dintre alegatori, Iveta Radicova a optat pentru o vasta campanie de afise si panouri, o campanie pe internet destinat celor mai tineri si un slogan copiat dupa cel al lui Barack Obama - "Putem!".

Cu mai putine afise pe strazi si o prezenta mai mica pe internet, Ivan Gasparovic a jucat mai ales carta vizibilitatii rolului sau prezidential. Sloganul sau, "Impreuna pentru Slovacia", reaminteste de imaginea de om de consens pe care acest fost comunist si-a creat-o in timpul celor doua coabitari linistite cu guvernul ultraliberal al lui Mikulas Dzurinda, apoi cu cel al socialistului Robert Fico.

De altfel, presedintele in exercitiu are sprijinul a doua dintre cele trei partide din actualul guvern. Smer, al popularului Robert Fico, il sustine "in numele experientei si pentru stabilitate", in timp ce patriotii xenofobi din SNS, pentru ca apara limba slovaca, principalul obiect de litigiu cu minoritatea maghiara (10% din populatie).

La randul sau, Radicova, fost ministru al muncii, afacerilor sociale si familiei in 2005-2006, este sprijinita de trei partide de opozitie: crestin-democratii (SDKU), conservatorii (KDH) si Partidul Coalitiei Maghiare (SMK).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.