Partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi va fuziona saptamana aceasta cu cel conservator Alianta Nationala, aparand astfel o noua formatiune, partidul Libertatilor, care va fi supus la un prim test in luna iunie, la alegerile europarlamentare.

Seful guvernului italian, Silvio Berlusconi, si-a exprimat speranta ca noul sau partid va avea succes la alegerile europarlamentare din luna iunie, pentru a avea astfel mai multa influenta chiar si in desemnarea viitorului presedinte al Parlamentului European.

"Speram sa obtinem un adevarat succes in Italia", a declarat joi Silvio Berlusconi, la sfarsitul unei reuniuni la Bruxelles a liderilor conservatori din cadrul UE, organizata inainte de deschiderea summitului de primavara a sefilor de stat din Uniune.

"Speram ca numarul alesilor nostri ne va permite sa fim importanti in Partidul Popular European (PPE - n.red.) si sa influentam intr-un mod determinant politicile" PPE, a adaugat Berlusconi, potrivit NewsIn.

Silvio Berlusconi si-a exprimat sustinerea fata de unul dintre apropiatii sai, Mario Mauro, pentru presedintia Parlamentului European, daca PPE va ramane principala forta politica din Adunare, condusa in prezent de conservatorul german Hans-Gert Poettering (CDU). Mauro ocupa in prezent functia de vicepresedinte in Parlamentul European (PE).

Deocamdata, numai liberalul britanic Graham Watson si-a prezentat oficial candidatura pentru functia de presedinte al PE.

Pe baza unui acord informal, cele doua mari grupuri din Parlament, PPE si grupul socialist, isi impart presedintia institutiei, fiecare avand dreptul la jumatate din mandat.

Cu 24 de alesi, Forza Italia este in prezent a treia forta din PPE, dupa CDU (49 de alesi) si conservatorii britanici (27) in actuala structura a Parlamentului. Insa conservatorii britanici si-au anuntat decizia de a parasi PPE, ceea ce ar reprezenta un atu pentru noua formatiune italiana.

Silvio Berlusconi trebuie sa-si convinga partenerii din PPE, pentru ca noul sau partid va integra si o formatiune descinsa din extrema-dreapta.

"Suntem in discutii cu CDU in cadrul PPE. Sunt convins ca putem gasi o solutie", a dat asigurari Joseph Daul, presedintele francez in exercitiu al PPE din Parlamentul European.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.