O fosta magistrata comunista in varsta de 87 de ani, recent condamnata in apel la sase ani de inchisoare pentru rolul sau intr-un proces trucat de tip stalinist, care a dus la executarea a patru persoane in 1950, a inceput joi

Pe atunci procuror, Ludmila Brozova-Polednova este ultima supravietuitoare dintre magistratii care au decis spanzurarea deputatei Milada Horakova, singura femeie executata din ratiuni politice in Cehoslovacia comunista, precum si a altor trei persoane, arata NewsIn.

"Polednova va sta cateva zile in spitalul inchisorii din Praga, apoi va fi transferata la inchisoarea specializata din Svetla-nad-Sazavou", a spus directorul administratiei penitenciarelor, Ludek Kula.

Cea mai in varsta detinuta din Cehia, Brozova-Polednova se va afla "sub supraveghere medicala constanta", a asigurat el. Milada Horakova, Jan Buchal, Zavis Kalandra si Oldrich Pecl au fost executati la 27 iunie 1950, in urma unei ample campanii de propaganda si in pofida numeroaselor proteste internationale, printre care cele ale lui Albert Einstein, Winston Churchill si Eleanor Roosevelt.

Potrivit unei marturii, Brozova-Polednova a cerut "in momentul executiei ca suferintele lui Horakova sa fie agravate" si "a ras dupa moareta acesteia".

Fosta magistrata nu si-a exprimat niciodata regrete pentru soarta celor patru. In total, 243 persoane au fost executate din ratiuni politice intre 1948 si 1989 in Cehoslovacia comunista.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.