Sase tari ale Uniunii Europene, intre care si Romania, s-au pus de acord joi seara pentru a autoriza Forta europeana de jandarmerie sa sustina fortele afgane de politie, a anuntat ministrul francez de externe, Bernard Kouchner.

Seful diplomatiei franceze a dat asigurari ca cele sase membre ale Fortei europene de jandarmerie - Franta, Italia, Olanda, Portugalia, Romania si Spania - au acceptat propunerea Parisului in acest sens.
"Tarile acestui grup, tarile europene, au acceptat" in timpul dineului ministrilor de externe, care s-a desfasurat in marja primei zi a summitului european de la Bruxelles, a precizat Kouchner, adaugand ca la misiune ar putea participa si Turcia, informeaza AFP, potrivit NewsIn.

"Turcii sunt in grup, dar nu complet, dar se va incerca sa le fie facuta o propunere comuna"
, a spus Kouchner. Propunerea va trebui acceptata de toate tarile UE.

UE a decis in mai anul trecut sa-si dubleze efectivele misiunii sale de politie EUPOL in Afganistan, trecand de la 200 la 400 de membri. Scopul misiunii, care este condusa de Germania, este de a ajuta la edificarea fortei de politie afgane, precum si de a-i consilia pe responsabilii Ministerului de Interne. Aceste operatiuni au fost criticate insa ca fiind insuficiente in special de catre NATO si Statele Unite.

Oficialii americani au estimat ca ar fi necesari mii de instructori pentru a face treaba corect, mai ales ca plangerile pentru coruptie impotriva politiei afgane sunt foarte frecvente.

"Intelegem cu totii ca fara o forta de politie sigura si eficienta pentru a sprijini eforturile militare, nu va exista stabilitate in Afganistan", a comentat joi ministrul britanic de externe, David Miliband. "Sunt idei interesante cele avansate de Franta, dar exista si altele, in privinta modului in care misiunea de politie europeana poate fi consolidata si racordata la eforturile NATO", a adaugat Miliband.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.