O suta unu deputati din majoritatea de dreapta i-au trimis o scrisoare premierului italian Silvio Berlusconi pentru a protesta fata de un demers fara precedent in Italia, acela de a autoriza medicii sa isi denunte pacientii, daca ii suspecteaza ca sunt imigranti clandestini.

Deputatii, membri ai partidului lui Berlusconi, Poporul Libertatii (PdL), considera "inacceptabila" aceasta masura aflata in prezent in dezbatere in Parlament.

Fronda este condusa de Alessandra Mussolini, nepoata Ducelui si unul dintre liderii extremei-drepte, de profesie chirurg.

In cadrul unui proiect de lege in domeniul securitatii, Senatul a adoptat un amendament propus de Liga Nordului, care anuleaza obligatia secretului profesional pentru medici in cazul in care trateaza pacienti care se afla ilegal pe teritoriul tarii, arata NewsIn.

Potrivit semnatarilor scrisorii, aceasta masura ii va obliga de fapt pe medici, precum si pe ceilalti functionari, sa denunte imigrantii ilegali, sub amenintarea urmarii penale. Reamintind ca Guvernul a creat in luna mai delictul de imigratie ilegala, parlamentarii spun ca medicii si functionarii care refuza sa ii denunte pe clandestini se expun urmaririi penale.

Ministrul de interne Roberto Maroni, unul dintre liderii formatiunii populiste Liga Nordului, s-a declarat surprins de aceasta scrisoare si a negat ca ar avea intentia sa oblige medicii sa isi denunte pacientii.
Deputatii subliniaza, pe de alta parte, ca masura va afecta "femeile insarcinate si copiii" si va conduce la "privarea de ingrijiri medicale" si indepartatea lor de "sistemul educativ".

La inceputul saptamanii, 200 de medici au manifestat la Roma impotriva acestui proiect, care a provocat si criticile asociatiilor catolice.

De la revenirea la putere in mai anul trecut, Berlusconi a facut din combaterea imigratiei clandestine una dintre prioritatile sale, adoptand o serie de masuri foarte controversate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.