Circa 60 de persoane, 24 studenti si 32 politisti, au fost ranite in ciocniri inregistrate miercuri noapte in Barcelona, dupa manifestatii ale studentilor impotriva proiectului de reforma europeana in sectorul universitar

Miercuri dimineata au izbucnit primele ciocniri, cind politia a evacuat Universitatea din Barcelona, ocupata de luni de zile de studenti. Cinci politisti au fost raniti si 19 studenti au fost retinuti, relateaza NewsIn, citand AFP.

Manifestatii au avut loc apoi in cursul zilei, iar ciocniri s-au inregistrat si seara, dupa o manifestatie neautorizata la care au participat intre 2.500 si 5.000 de persoane, in functie de surse.

Sindicatul studentilor SEPC a criticat "brutalitatea" politiei regionale si a denuntat "intensificarea represiunilor impotriva studentilor".

Miercuri seara, directorul general al politiei regionale a aparat fortele de ordinde, denuntand atitudinea "foarte violenta" a studentilor. In cursul ciocnirilor, patru fotoreporteri au fost raniti.

Circa 100 de studenti ocupau universitatea din 20 noiembrie, in semn de protest fata de un proiect de reforma european, cunoscut sub numele "Planul Bologna", dupa numele declaratiei semnate in orasul italian de circa 30 de tari europene, la 19 iunie 1999.

Declaratia a pus bazele formarii unui spatiu european universitar, cu dorinta de armonizare a filierelor din diverse state.

Acest proces este respins insa de unii studenti spanioli, care spun ca pune sub semnul intrebarii misiunea de serviciu public a universitatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.