Justitia israeliana l-a inculpat oficial pentru viol si hartuire sexuala pe fostul presedinte Moshe Katzav, care a fost nevoit sa demisioneze din cauza faptelor ce ii erau reprosate, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului Justitiei.

"Katzav este inculpat mai ales pentru viol, acte indecente si hartuire sexuala", a precizat purtatorul de cuvant, relateaza NewsIn, citand AFP.

Katzav, in varsta de 63 de ani, tata a cinci copii, a demisonat in iunie 2007, dupa ce a fost suspendat in ianuarie 2007 la cererea sa, din cauza acuzatiilor de viol si hartuire sexuala. El a negat toate acuzatiile.

Procurorul general israelian a decis la 8 martie sa-l puna sub acuzare pe fostul presedinte Moshe Katzav pentru viol si hartuire sexuala, acuzatii pentru care fostul demnitar risca 16 ani inchisoare, daca va fi gasit vinovat.

"Dupa incheierea anchetei (...), procurorul general si procurorul statului au decis sa-l puna sub acuzare pe Moshe Katzav pentru delicte sexuale impotriva mai multora dintre angajatele pe care le-a avut in calitate de ministru al turismului si de presedinte, inclusiv pentru viol si hartuire sexuala", anunta la 8 martie un comunicat al Ministerului Justitiei.

"Decizia a fost luata dupa ce procurorul general si procurorul statului au ajuns la concluzia ca marturiile reclamantelor sunt credibile si ca exista suficiente dovezi pentru punerea sub acuzare", arata ministerul.

"Ne pregatim de o lunga batalie pentru a dovedi nevinovatia fostului presedinte", a reactionat atunci avocatul sau Zion Amir.

Scandalul a izbucnit in iulie 2006, cand a acuzat-o pe o fosta colaboratoare ca vrea sa-l santajeze. Ancheta a sfarsit insa prin a demonstra ca femeia il acuza de viol.

Dupa luni de ancheta, Katzav a ajuns la un acord de compromis avizat de Curtea Suprema israeliana, in termenii caruia urma sa nu fie urmarit penal decat pentru hartuire sexuala, acte indecente si coruperea martorului, renuntandu-se la acuzatiile de viol. Insa in prima zi a procesului sau, in aprilie 2008, el a anuntat ca refuza acest compromis si vrea sa lupte pentru "nevinovatia" sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.