Noul zacamant de gaze naturale Deventi, din nordul Bulgariei, aproape de frontiera cu Romania, contine, cel mai probabil, zacaminte de gaze naturale de 6,6 miliarde metri cubi, a declarat joi ministrul bulgar al economiei si energiei, citand rezultatele primelor exploatari, relateaza Reuters.

Dezvoltarea campului Deventi, care ar putea oferi jumatate din necesarul anual de gaze naturale al Bulgariei pentru doi sau trei ani, face parte din efortul tarii de a-si reduce dependenta totala de energia din Rusia.

Sofia incearca sa gaseasca metode pentru diviersificarea surselor de aprovizionare cu gaz, dupa ce disputa intre Rusia si Ucraina din ianuarie a dus la intreruperea livrarilor catre Bulgaria si alte 12 state europene pentru doua saptamani.

Luna trecuta, Direct Petroleum Bulgaria, parte a companiei americane Direct Petroleum Exploration Inc, a anuntat ca a demarat explorarile de testare a campului Deventi, de langa orasul Plevna, in apropiere de granita cu Romania.

Primele rezultate au aratat ca gazele naturale au o calitate foarte buna, cu o concentratie scazuta de sulf, a mai spus ministrul energiei.

Bulgaria, una dintre cele mai afectate state de intreruperea livrarilor de gaz rusesc din ianuarie, primeste aproximativ 95-98% din necesarul de gaze naturale din Rusia, restul provenind din zacamantul sau maritim Galata, din Marea Neagra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.