Unii dintre detinutii de la Guantanamo ar putea fi eliberati pe teritoriul american, iar altii ar putea fi judecati in sistemul judiciar american, a declarat joi procurorul general Eric Holder

Holder, ales de presedintele Barack Obama sa supervizeze eforturile administratiei pentru inchiderea inchisorii militare de la Guantanamo, Cuba, in termen de un an, a declarat ca autoritatile au inceput evaluarea optiunilor in ceea ce ii priveste pe detinuti, relateaza NewsIn, citand Reuters.

In jur de 240 de suspecti de terorism, inclusiv unul suspectat ca a fost "creierul" atentatelor de la 11 septembrie, sunt detinuti la Guantanamo. Multi sunt inchisi de sapte ani fara a fi acuzati formal de nimic, iar unii au fost supusi la tehnici de interogare dure, denuntate ca fiind tortura.

Administratia se confrunta cu rezistenta politica la ideea de a aduce o parte dintre detinuti pe teritoriul american, dupa inchiderea Guantanamo, si incearca sa convinga tarile europene sa primeasca unii detinuti, in timp ce pe altii ii va elibera.

Holder a declarat ca evaluarea administratiei, care se face pentru fiecare caz in parte, va stabili daca detinutii trebuie judecati sau pot fi eliberati. "Pentru cei din a doua categorie, care pot fi eliberati, avem mai multe optiuni. Printre ele, exista posibilitatea de a-i elibera in aceasta tara", a spus acesta.

Printre cei care ar putea fi pusi in libertate in Statele Unite se numara 17 chinezi uiguri, aflati de sapte ani la Guantanamo, si alti doi sau trei detinuti. In cazul uigurilor, care apartin unei etnii musulmane din China, autoritatile americane au stabilit cu mult timp in urma ca pot fi eliberati, dar ei nu pot fi trimisi in tara de origine, unde ar fi persecutati, si nicio alta tara nu-i vrea.

"Am incercat sa le gasim un loc", a spus Holder despre uiguri. Avocatii lor i-au cerut lui Obama sa le permita sa vina in Statele Unite.

Holder se intalnise saptamana aceasta cu liderii Uniunii Europene si le ceruse sa primeasca o parte dintre detinutii de la Guantanamo. UE doreste insa mai intai asigurari ca si Statele Unite vor face eforturi sa gazduiasca o parte dintre detinuti. Liderii europeni au cerut mai multe informatii despre detinuti, inainte de a lua o decizie.

In afara de optiunea eliberarii sau transferarii in Europa, exista si optiunea de a judeca o parte dintre detinutii de la Guantanamo in tribunalele amerciane. "Cred ca o parte dintre acesti oameni pot fi judecati" in sistemul american, a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.