Presedintele venezuelean Hugo Chavez a propus marti sa furnizeze petrol statului El Salvador, dupa alegerile prezidential castigate de Mauricio Funes, care va deveni primul lider de stanga al tarii din ultimii 20 de ani, transmite AFP.

Chavez s-a declarat dispus sa primeasca El Salvadorul in cadrul Petrocaribe, o asociatie lansata in 2005 de Venezuela cu scopul de a aproviziona cu titei statele din America Centrala.

Lider al stangii radicale din regiune, presedintele venezuelean a declarat ca este "foarte probabil" ca Funes sa adere la asociatie. Funes, candidat al fostei grupari armate rebele Frontul Farabundo Marti de Eliberare Nationala, a castigat alegerile de duminica, potrivit NewsIn.

"Nu vrem sa ne amestecam in afacerile lor interne. Trebuie sa lasam noul guvern sa se instaleze, sa ia deciziile pe care trebuie sa le ia intr-un mod care sa demonstreze suveranitatea lor. Dar da, bratele si inimile noastre sunt deschise poporului frate din El Salvador", a declarat Chavez.

Presedintele Venezuelei, folosit pe post de "sperietoare" in campania dreptei, a declarat ca victoria lui Funes este "triumful adevarului in fata minciunii si a terorii". "Au purtat impotriva lui o campanie murdara, conceputa in Statele Unite de consilierii 'yankei' si l-au folosit pe Chavez pentru (...) a incerca sa sperie poporul", a adaugat el, inaintea de o reuniune de Guvern.

Cel mai mare exportator de titei din America Latina, Venezuela a semnat in 2005 acordul Petrocaribe cu alte 17 tari din Caraibe si America Centrala. Incheiat pe o perioada de 25 de ani, acesta prevede furnizarea a 172.000 de barili de petrol pe zi, dintre care 92.000 numai insulei comuniste Cuba. Titeiul este platit partial cu bani, iar restul prin materii prime sau servicii turistice.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.