Partidul CDU al cancelarului german Angela Merkel cere o pauza in extinderea UE dupa aderarea Croatiei, potrivit programului sau pentru alegerile europene din iunie, relateaza AFP.

Partidul conservator si-a reiterat, de asemenea, opozitia fata de o aderare a Turciei la UE, pledand pentru un "Parteneriat privilegiat" cu aceasta tara.

"Extinderea UE de la 15 la 27 de membri in doar cativa ani a necesitat eforturi mari", potrivit programului pentru alegerile europene, adoptat luni seara la Berlin de conducerea partidului, in prezenta lui Merkel, potrivit NewsIn.

"CDU se pronunta deci pentru o faza de consolidare in cursul careia consolidarea identitatii si institutiilor UE sa aiba prioritate in fata unor noi aderari. Numai Croatia ar putea face exceptie", potrivit programului. "Avem nevoie de o pauza in extindere", a explicat Merkel. "Trebuie sa invatam, in cadrul Tratatului de la Lisabona, sa coabitam in, poate, 28 de membri", dupa aderarea Croatiei, a adaugat ea.

In privinta Turciei, ea a reafirmat ca doreste intre UE si Ankara "un parteneriat privilegiat, adica relatii foarte stranse, dar nu o aderare deplina".

CDU a fost mereu favorabil unui astfel de parteneriat, dar in programul coalitiei, incheiat cu partidul social-democrat, SPD, in 2005, partidul a acceptat, la insistentele partenerilor sai, continuarea negocierilor de aderare in cazul Turciei.

Merkel a incercat sa reasigure celelalte state din Balcani. "Exista o perspectiva de aderare pentru statele din vestul Balcanilor: stim ca stabilitatea in Serbia, Kosovo, Muntenegru si din celelalte state din regiune nu poate fi garantata decat daca aceste tari au o perspectiva de aderare, dar acest lucru va dura ani de zile", a explicat ea.

CDU s-a pronuntat si pentru acordarea unui nou mandat presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.