Casa Alba a dat luni o replica dura la criticile fostului vicepresedinte Dick Cheney, subliniind ca acesta nu se afla in pozitia sa dea sfaturi noii administratii in ceea ce priveste economia si combaterea terorismului, transmite AFP.

Cheney, vicepresedinte al Statelor Unite in administratia Bush, a acordat duminica primul interviu dupa retragerea din functie. El a criticat politicile economice ale noului presedinte Barack Obama si l-a acuzat ca a facut tara mai vulnerabila revenind asupra practicilor de detentie si interogare a suspectilor de terorism, relateaza NewsIn.

"Cred ca cea mai buna lectie pe care am invatat-o din interviul de ieri este aceea de a nu-i cere sfatul in materie de economie lui Dick Cheney", a replicat purtatorul de cuvant al Casei Albe Robert Gibbs.

Renuntand la tonul politicos folosit de echipa lui Obama in timpul tranzitiei, Gibbs l-a comparat pe Cheney cu unul dintre cei mai virulenti animatori radio conservatori. "Presupun ca Rush Limbaugh era ocupat, asa ca l-au scos pe al doilea cel mai popular membru al comploturilor republicane", a spus el.

Intrebat daca tonul sau caustic folosit este adecvat, Gibbs a raspuns, potrivit Reuters: "Mai degraba imi cer iertare decat sa cer voie. (...) Sper ca sarcasmul meu nu a umbrit seriozitatea raspunsului".

In ceea ce priveste combaterea terorismului, Obama este de parere ca protejarea americanilor reprezinta "cea mai importanta sarcina pe care trebuie s-o indeplineasca in fiecare zi a saptamanii".

Purtatorul de cuvant i-a reprosat lui Cheney ca administratia Bush nu a reusit timp de sapte ani sa-i judece pe presupusii autori ai atentatelor din 11 septembrie 2001 si nici pe alti suspecti de terorism. "Cred ca americanii ii vor vedea, odata cu aceasta administratie, pe acesti indivizi supusi unei judecari sigure si clare, care nu a fost lansata de administratia precedenta", a declarat Gibbs.

Cheney, care in timpul administratiei Bush a devenit unul dintre cei mai puternici vicepresedinti din istorie, a promovat metodele dure de interogare aplicate dupa atentatele teroriste din 11 septembrie 2008 si a fost unul dintre arhitectii invaziei americane din Irak, din 2003.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.