Comisia Europeana organizeaza la inceputul acestei saptamani o conferinta internationala in vederea crearii unei retele europene de studii aprofundate pentru formarea traducatorilor in UE.

In cadrul acesteia, peste o suta de universitati si alte parti implicate in procesul de formare a traducatorilor se vor reuni pentru a defini criteriile pe care programele de formare vor trebui sa le indeplineasca pentru a obtine o eticheta de calitate comuna Masterului european in traduceri (EMT), arata un comunicat.

"In intreaga Uniune Europeana, universitatile propun programe de formare atractive si de inalta calitate pentru traducatori, care permit formarea unui numar suficient de traducatori profesionisti competenti nu numai pentru Comisie si pentru celelalte institutii ale UE, ci pentru intreaga piata a traducerilor", a declarat Leonard Orban, Comisarul european pentru multilingvism.

Masterul european in traduceri ar trebui sa devina un punct de referinta in materie de calitate in ceea ce priveste formarea traducatorilor, oferind o serie de competente care trebuie dobandite in cadrul unui program de master in traduceri. Acest proiect a fost lansat in 2005, la initiativa Directiei Generale Traduceri a Comisiei Europene, si a fost dezvoltat in stransa colaborare cu experti recunoscuti in domeniul profesiei de traducator, provenind din mediul academic.

Odata constituita, aceasta retea va contribui la promovarea schimbului de bune practici intre universitatile participante si, in ultima instanta, la imbunatatirea calitatii invatamantului si a profesionalismului viitorilor traducatori, precum si la crearea unei adevarate piete europene de traducatori calificati.

In cadrul conferintei privind EMT din 2009 se vor analiza competentele-cheie necesare pentru viitorii traducatori, formarea universitara si capacitatea de angajare, in vederea unei cooperari sporite intre universitatile din diferite tari, criteriile de admitere in cadrul retelei EMT, avantajele si responsabilitatile membrilor retelei si ale candidatilor si activitatea si organizarea retelei in viitor.

Universitatile care doresc sa se alature retelei EMT isi pot depune candidatura pana la data de 30 aprilie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.