Doi fosti premieri - un polonez si un norvegian - sunt candidati la functia de secretar general al Consiliului Europei, in locul britanicului Terry Davis, in iunie.

Wlodzimierz Cimoszewicz, fost premier si fost sef al diplomatiei poloneze, precum si Thorbjorn Jagland, care a exercitat aceleasi functii in Norvegia si prezideaza in prezent Parlamentul din Oslo, sunt candidati alaturi de doi parlamentarui din Consiliul Europei, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Este vorba despre belgianul Luc van den Brande, un crestin-democrat, si liberalul ungur Matyas Eorsi, ambii foarte activi in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Adunarea, reunita o data pe trimestru, va alege noul secretar general de pe lista finala care ii va fi prezentata de Comitetul de ministri, organismul executiv al Consiliului Europei.

Comitetul va audia candidatii la 15 aprilie, apoi va prezenta APCE o lista de patru, trei sau doua nume.
Potrivit unor surse diplomatice, Comitetul ministrilor doreste candidati care au ocupat anterior functiile de presedinte sau de premier si care sa fie cunoscuti printre omologii lor si popoarele din Europa.

In cadrul APCE, numerosi parlamentari doresc ca, inca o data, numarul unu al organizatiei sa provina din randurile lor, asa cum s-a intamplat frecvent si din nou in 2004 prin Terry Davis, ales pentru cinci ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.