Stanga politica din America Latina primeste un nou aliat, pe Carlos Mauricio Funes, care a castigat alegerile prezidentiale in El Salvador din partea formatiunii politice provenite din fostele gherile marxiste, relateaza Reuters si AFP.

Partidul lui Funes, Frontul Farabundo Marti de Eliberare Nationala (FMLN) a inregistrat o victorie istorica in fata lui Rodrigo Avila de la partidul conservator ARENA, care era la putere din 1989. Campania electorala a polarizat mica tara din America Centrala, unde amintirea razboiului civil din 1980-1992, in care au murit 75.000 de persoane, este inca puternica. FMLN a fost invinsa in 1992 de guvernul conservator numai cu ajutorul Statelor Unite, conform NewsIn.

Carlos Mauricio Funes este un fost jurnalist de televiziune, devenit celebru pentru ca a lucrat pentru postul american CNN si pentru acuitatea interviurilor sale politice. Funes a inceput sa predea imediat dupa ce si-a incheiat studiile liceale, la doar 16 ani, iar cinci ani mai tarziu a inceput o facultate de litere, cu specialitatea comunicare, pe care insa nu a terminat-o. Si-a inceput cariera jurnalistica in 1985 la televiziunea nationala, unde a devenit director de stiri si a realizat timp de 14 ani "Interviul zilei", unde i-a chestionat pe toti liderii politici ai tarii.

In timpul razboiului civil, in care Funes si-a pierdut un frate ucis de politie, el a infruntat guvernul conservator intervievandu-i pe inamicii acestuia, liderii FMLN, la care a aderat mai tarziu. La un an de la terminarea razboiului civil, in iunie 1991, si pana in septembrie 2007, lucreaza pentru serviciul in spaniola al CNN si nu renunta la presa decat pentru a deveni candidat al FMLN la presedintie.

Funes, care se defineste drept un om "cu gandire de stanga", a pledat pentru reconciliere in discursul in care a revendicat victoria.

Victoria fostei gherile va consolida stanga din America Latina, condusa de antiamericanul Hugo Chavez. Insa Funes se declara moderat si spune ca va mentine legaturile stranse ale tarii cu Statele Unite, desi Washingtonul a cheltuit miliarde de dolari pentru a sprijini lupta conservatorilor impotriva FMLN in timpul razboiului civil. Totusi, vicepresedintele deja ales de Funes, Salvador Sanchez, face parte din aripa dura a FMLN si ar putea alinia politicile tarii cu cele ale guvernelor de stanga din venezuela sio Nicaragua.

FMLN a renuntat la arme in 1992, in urma unui acord de pace, si s-a transformat in partid politic, pentru a obtine puterea pe cale democratica. Desemnarea unui candidat fara trecut de rebel a fost cea mai buna sansa a sa de a castiga aceste alegeri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.