Politia londoneza a lansat luni o noua campanie de PR pentru combaterea terorismului, cerand locuitorilor capitalei sa fie vigilenti si sa anunte autoritatile, daca remarca lucruri suspecte, relateaza Reuters.
Campania nu are legatura ca nicio amenintare specifica, a precizat politia, scopul ei fiind doar acela de a reaminti populatiei ca Londra a fost vizata de atacuri teroriste in trecut si acestea s-ar putea repeta cu usurinta. Sloganul este "Nu te baza pe ceilalti. Daca suspectezi ceva, anunta".

"Atacurile teroriste pot fi oprite, daca activitatile suspecte sunt semnalate autoritatilor", a declarat intr-un comunicat John McDowall, seful diviziei antiterorism din cadrul politiei londoneze. "Teroristii nu vor reusi, daca oamenii anunta lucrurile suspecte pe care le vad in timp ce isi continua activitatile obisnuite. Vrem ca oamenii sa fie atenti la lucruri neobisnuite - orice activitate sau comportament care nu li se pare in regula sau care pare deplasat in contextul vietii de zi cu zi - si sa isi asume responsabilitatea de a le semnala", potrivit NewsIn.

Londra a fost in ultimii ani teatrul mai multor atacuri esuate sau reusite, cele mai grave fiind cele din 7 iulie 2005, cand o serie de atentate au vizat reteaua de metrou si autobuze, soldandu-se cu moartea a 52 de persoane. A fost vorba despre atacuri islamiste, dar Marea Britanie a fost in trecut si tinta militantilor republicani din Irlanda de Nord. De altfel, campania intervine la o saptamana dupa trei crime comise de militanti din factiuni disidente ale IRA in Irlanda de Nord.

Campania cere celor opt milioane de locuitori ai Londrei sa acorde o atentie deosebita persoanelor suspecte care cumpara substante chimice, viziteaza site-uri militante sau supravegheaza cladiri importante.

"Teroristii au multe de facut inainte de a ataca. Au nevoie de bani si multi comit furturi de cecuri, carduri de credit sau furturi de identitate pentru a-si finanta activitatile", a spus McDowall. "Teroristii folosesc substante chimice. Stii pe cineva care cumpara cantitati mari sau neobisnuite de substante chimice, fara a avea un motiv evident?".

"Nicio informatie nu este considerata lipsita de importanta sau nesemnificativa". Campania, care va rula la radio si in ziare, va dura cateva saptamani si va incuraja populatia sa sune la o linie speciala pentru a semnala orice element suspect.

"Aceasta campanie cere populatiei - oamenilor care locuiesc la Londra, celor care muncesc sau vin des in oras - sa isi asculte instinctele", a conchis McDowall.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.