Pentagonul va construi un dirijabil sofisticat, supranumit si "ochiul din cer", care va costa 400 de milioane de dolari si care va urmari avioanele, trancurile si trupele inamice de la sol, relateaza The Daily Telegraph.

Dirijabilul va avea 400 de picioare (circa 122 de metri) si va fi o imbinare intre un satelit si o aeronava de spionaj. Va putea calatori spre orice destinatie de pe planeta in maxim 15 zile si va putea urmari tinte aflate chiar si la 600 de kilometri departare. Dirijabilul are o durata de zbor de zece ani.

Avand posibilitatea sa pluteasca la o altitudine de circa 20.000 de metri, nu se va afla in raza niciunei rachete trase cu un lansator de rachete manual si nici in raza vreunui avion de vanatoare.

Dirijabilul va fi alimentat de panouri solare si baterii cu hidrogen.

Oficialii din armata americana cred ca inventia, pe care o considera "revolutionara", le va furniza date vitale din activitatea inamicilor si subliniaza ca avantajul este ca supravegherea va fi neintrerupta.

"Cand ai doar o imagine pe termen scurt - de cateva ore sau cateva zile - nu este suficient sa iti dai seama de imaginea de ansamblu", a declarat un specialist american, citeaza NewsIn.

Noua aeronava va depasi cu mult capacitatile celor mai apropiate aparate asemanatoare, cum ar fi avioanele de supravgehere AWACS sau JSTARS.

Autoritatile se asteapta la o "imbunatatire considerabila a informatiilor militare" in zone sensibile cum ar fi de pilda granita afgano-pakistaneza.

In prezent, Pentagonul este in proces de selectionare a firmei care sa construiasca prototipul pentru proiect, care va fi gata in 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.