Tony Blair a fost ieri in vizita la Casa Alba pentru a-l convinge pe George W. Bush de necesitatea sporirii ajutorului economic pentru Africa si stergerea datoriilor tarilor africane fata de statele G8. Discutia s-a extins si asupra eternelor probleme din Irak, dar si asupra tarilor aflate in acest moment sub atenta monitorizare a Consiliului de Securitate al ONU: Iran, Coreea de Nord si Siria.

Pentru ca datoriile Africii sa fie sterse, liderii de pe continent trebuie sa demonstreze ca "sunt hotarati sa lupte impotriva coruptiei, sa se asigure ca ajutoarele pe care le vor primi vor ajunge acolo unde trebuie", a afirmat Tony Blair. Premierul britanic a mai spus ca spera sa isi convinga aliatul de necesitatea cresterii ajutorului pentru "continentul negru". In prezent, statele africane sunt datoare Bancii Mondiale, Blair propunandu-i lui Bush ca debitele sa fie preluate de grupul statelor puternic industrializate, G8, care se vor intalni luna viitoare. Natiunile Unite au dat ieri publicitatii un raport alarmant privind situatia din regiune, in care se afirma ca "Africa se indreapta catre un dezastru". Trei milioane de copii vor muri in statele africane pana in 2015, din cauza saraciei - avertizeaza raportul.

Un alt subiect care se asteapta sa domine summitul G8 este cel al schimbarilor de clima care ar putea provoca o catastrofa globala daca nu se intervine urgent. Blair a incercat sa il convinga pe Bush sa accepte protocolul de la Kyoto, SUA fiind singura tara membra G8 care nu a ratificat acest acord international. Insa Bush si-a inceput al doilea mandat la Casa Alba hotarat sa nu semneze protocolul.

Conferinta de presa comuna la care au participat cei doi lideri a avut ca tema principala situatia din Irak, dar si eventualele sanctiuni pe care cele doua state intentioneaza sa le aplice Iranului, daca acesta nu va renunta la programul nuclear. Bush a afirmat, referitor la Irak, ca SUA si Marea Britanie nu intentioneaza sa-si retraga trupele pana ce guvernul de la Bagdad nu va avea capacitatea de a asigura securitatea interna. "Statele Unite si Marea Britanie vor ramane alaturi de poporul irakian pe tot drumul acestuia spre libertate si democratie", a conchis Bush. "Strategia noastra este clara. Vom antrena fortele irakiene astfel incat acestea sa aiba capacitatea sa apere tara. Dupa aceea, trupele noastre se vor intoarce acasa", a adaugat liderul de la Casa Alba. Discursul lui Blair s-a focalizat asupra necesitatii dezvoltarii institutiilor democratice din Irak, el subliniind "importanta vitala a victoriei democratiei in Irak".

Blair a explicat inca o data motivele pentru care guvernul condus de el a intervenit militar in Irak in cadrul unei "coalitii de vointa". "Am decis sa ne adresam Natiunilor Unite pentru a-i oferi o ultima sansa lui Saddam Hussein de a se conforma legislatiei internationale. Nu a facut acest lucru. De aceea, a trebuit sa recurgem la metode militare", a spus Blair, amintind de controversata rezolutie a Consiliului de Securitate -1441- care a fost interpretata de statele din Coalitie in spiritul capitolului VII din Carta ONU.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.