Politia spaniola a retinut patru barbati, intre care un roman, in legatura cu asasinarea unui traficant columbian de droguri, Leonidas Vargas, executat la 8 ianuarie in timp ce se afla internat intr-un spital din Madrid si banuit de legaturi cu celebrul "lord" columbian al drogurilor, Pablo Escobar.
Cei patru suspecti - trei columbieni si romanul - au fost retinuti joi seara, in regiunea Madrid. Politia a confiscat pistoale, munitie, veste antiglont si alte materiale, informeaza newsIn.

Leonidas Vargas, in varsta de 59 de ani, a fost impuscat in patul sau de spital in timp ce urma un tratament pentru probleme cardiace si pulmonare. Politia banuieste ca un asasin platit a intrat in camera de spital, l-a intrebat pe colegul de camera al lui Vargas daca barbatul care dormea este columbian, i-a cerut sa se intoarca si sa nu spuna nimic si a tras patru focuri de arma in victima.

Un alt suspect ar fi stat de paza la usa, iar apoi cei doi au fugit inainte sa se descopere crima.
Fratele traficantului, Fabio Vargas, precum si iubita sa, Liliana Lozano, actrita columbiana si fosta Miss, au fost impuscati mortal in Columbia la sase zile dupa ce Vargas a fost executat la Madrid, potrivit AFP.
Vargas, alias El Viejo ("Mosu'"), pe numele sau real Jose Antonio Ortiz Mora, fusese eliberat pe cautiune, din motive de boala, in timp ce astepta sa fie judecat in Spania. Vargas a fost arestat in 2006 la intrarea intr-un hotel din Madrid, dupa ce politia confiscase 500 de kilograme de cocaina in portul Valencia, din estul tarii. Asasinarea sa este, dupa toate probabilitatile, o reglare de conturi intre traficanti de droguri.
Potrivit agentiei DPA, Vargas era banuit ca a lucrat cu cel mai faimos traficant columbian al drogurilor, Pablo Escobar.

In anii '90, el si-a capatat porecla de "regele din Caqueta", o regiune din sudul Columbiei unde Vargas ar fi condus o ampla retea de laboratoare pentru droguri. In 1995 Vargas fusese condamnat la 19 ani inchisoare pentru trafic de droguri si la alti 25 de ani de inchisoare pentru omucidere, posesie ilegala de arme si venituri ilicite, insa practic a ispasit pedeapsa pana in 2001 intr-o inchisoare de inalta securitate de langa Medellin. Guvernul columbian a confiscat proprietatile lui Vargas, care valorau 29 de milioane de dolari.

In momentul arestarii sale, pe capul sau autoritatile columbiene pusesera un premiu de cinci milioane de dolari. Omul era considerat, potrivit politiei spaniole, un "lider important al traficului cu droguri din Columbia", avand legaturi cu cartelul drogurilor de la Medellin. Presa columbiana spune ca a fost unul dintre primii traficanti care au intrat in contact cu gherilele Fortelor Armate Revolutionale din Columbia (FARC).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.