Rusia ramane pe meterezele "Planului Kozac". Romania nu a fost acceptata in echipa de mediatori

Intens blamat, cel putin la nivel semioficial, atat de catre Chisinau, cat si de catre Tiraspol, planul ucrainean de pacificare a Transnistriei pare sa fi fost acceptat de catre Uniunea Europeana, fapt ce-l face dezirabil si pentru presedintele Vladimir Voronin. Aflat la Bruxelles, liderul de la Chisinau a inaintat secretarului general al Consiliului Uniunii Europene, Xavier Solana, o scrisoare semnata impreuna cu presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, in care se arata hotararea celor doua state de a organiza, in comun, monitorizarea frontierei moldo-transnistrene.

Mai mult, Voronin s-a aratat dispus sa accepte negocieri pe baza planului ucrainean, in conditiile in care documentul nu va stipula federalizarea Moldovei si va contine prevederi cu privire la democratizarea Transnistriei. La intalnirea cu ministrul roman de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova, Adriaan Jacobovitz de Szeged, a declarat ca Romania trebuie sa isi faca auzita vocea in problema transnistreana prin intermediul UE, si nu ca parte separata in formatul de negocieri.

Reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova a apreciat ca ideea planului ucrainean de a democratiza Transnistria este corecta si UE trebuie sa sprijine acest demers, chiar daca agenda de implementare a acestui plan nu pare a fi una realista. Adriaan Jacobovitz de Szeged a subliniat ca in Transnistria trebuie asigurate libertatea de miscare a populatiei, libertatea presei, libertatea de actiune pentru partidele politice, neinterventia trupelor rusesti in procesul electoral pentru ca alegerile sa fie considerate corecte de catre UE.

Deoarece probabilitatea ca Tiraspolul sa indeplineasca toate aceste conditii este extrem de mica, presedintele Voronin s-a aratat, in principiu, de acord cu organizarea alegerilor, sperand, mai mult ca sigur, ca nu va fi nevoit vreodata sa-si respecte promisiunea. Pana acum, marele castigator este Ucraina. Aflat in plina campanie de imagine internationala, Kievul concureaza cu Varsovia si Bucurestiul pentru rolul de lider recunoscut al regiunii.

Ucraina isi vede planul baza de discutii, aflandu-se intr-o pozitie din care nu poate pierde. Daca ideile sale sunt aplicate, va avea meritul de a fi pacificat regiunea, daca nu, oricum va continua sa fie considerata drept "exportatorul de democratie" al Europei in spatiul CSI. In paralel, Rusia a elaborat un plan pentru a "frana" alunecarea Moldovei catre UE. "Planul de actiune pentru pastrarea influentei Rusiei in Republica Moldova", elaborat de Consiliul de Securitate, prevede sporirea presiunilor comerciale, economice, politice si umanitare asupra Chisinaului.

Potrivit presei ruse, Moscova doreste sa isi pastreze trupele de mentinere a pacii in Transnistria si va cere Chisinaului sa accepte principiile de federalizare prevazute in Memorandumul Kozac. In cazul in care informatiile sunt adevarate, este cert ca Moscova doreste blocarea negocierilor, aruncand in joc un plan diametral opus. Optiunea traditionala a Rusiei este aceea de a "ingheta" conflictul pana cand va putea sa-l rezolve cu forta in beneficiul sau.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.