Comisia de lupta antidrog a ONU si-a luat angajamentul la Viena sa puna accent pe tratarea toxicomanilor si pe reintegrarea lor in societate in cadrul luptei impotriva acestei probleme mondiale, dupa esecul ultimului sau plan, adoptat in 1998, relateaza AFP.
Delegatiile ministeriale de la Comisia de lupta antidrog a ONU, reunite de miercuri la sediul de la Viena al organizatiei, au recunoscut "responsabilitatea impartita" in lupta impotriva drogurilor si au cerut intr-o declaratie comuna o "abordare echilibrata si completa" a problemei, informeaza newsIn.

Aceasta declaratie, pusa la punct dupa luni de discutii dificile, potrivit unei surse diplomatice europene, insista asupra plasarii "sanatatii la baza politicii internationale impotriva drogurilor". "Va fi un instrument pretios pentru activarea eforturilor nationale si pentru consolidarea cooperarii internationale", a subliniat Libertina Amathila, vicepremier al Namibiei, care a prezidat dezbaterile.

Pe langa declaratia politica, fata de care unele tari europene, printre care si Romania, isi vor exprima unele rezerve, comisia ONU a adoptat si un plan de actiune. Acest plan propune circa 30 de solutii in sase domenii, inclusiv reducerea abuzului de droguri si a dependentei, limitarea traficului, reducerea productiei si lupta impotriva spalarii de bani provenind din droguri. Noul plan de actiune pune accent si pe reintegrarea toxicomanilor in societate, prin programe speciale de readaptare.

Documentul insista si pe prevenire, pentru a evita ca tinerii sa devina dependentei de stupefiante, pe terapiile de substituire, dar si pe programele de furnizare de seringi pentru limitarea infectorilor cu HIV.
Aceste noi documente, care nu au caracter obligatoriu, inlocuiesc planul ONU din 1998 care vizeaza reducerea consumului si traficului de droguri in decurs de 10 ani, care a esuat in mare parte, potrivit unui studiu independent.

Potrivit ONU, traficul de droguri se ridica in prezent la circa 300 de miliarde de dolari pe an.
Mai multe state din UE, printre care Romania, isi vor exprima rezerve cu privire la declaratia finala a summitului ONU antidrog de la Viena, au anuntat diplomati, citati sub acoperirea anonimatului de cotidianul The Independent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.