Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa critica, intr-o declaratie facuta cotidianului francez Le Monde, initiativa partidului peronist de a repatria ramasitele lui Borges, calificand gestul drept "o farsa elogioasa respingatoare".

In plus, spune Llosa, ideea de a aduce in Argentina trupul lui Borges este sustinuta de presedintele statului, Cristina Fernandez de Kirchner si de sotul acesteia, fostul presedinte Nestor Kirchner, adica de o guvernare care incarneaza, emblematic, tot ceea ce scriitorul argentian a refuzat prin opera lui: "demagogia, populismul, prostul gust si vulgaritatea", scrie NewsIn.

"Borges nu apartine Argentinei, ci cititorilor sai", considera Vargas Llosa, sfatuind oamenii literelor sa aleaga incinerarea, pentru a se pune la adapost de "ambuscadele postume."

Deputata peronista Maria Beatriz Lenz a declansat o polemica in Argentina, anuntand depunerea unui proiect de lege pentru repatrierea trupului lui Jorge Luis Borges (1899-1986), inmormantat in Geneva. Ideea a fost avizata de presedintele Societatii Argentiniene a Scriitorilor (SADE), Alejandro Vaccaro, care a argumentat ca Borges si-a exprimat, in tinerete, dorinta de a fi inmormantat in cavoul familiei din Buenos Aires. Maria Kodama, vaduva scriitorului, a ripostat insa public, spunand ca intr-un sistem democratic "nicio persoana si niciun partid nu poate dispune de corpul unei persoane, cel mai sacru."

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo s-a nascut la Buenos Aires pe 24 august 1899. A invatat limba engleza din copilarie, ramanand toata viata fascinat de engleza veche. In 1914, s-a mutat impreuna cu familia la Geneva, iar dupa razboi s-a stabilit la Madrid, unde a devenit unul dintre principalii membri ai curentului avangardist Ultraist. La Buenos Aires a revenit in 1921, unde a publicat poezii si eseuri in diferite reviste literare. Consultant literar pentru editura Emece Editores a inceput sa scrie in Saturday Color Magazine, unde i-au aparut primele povestiri care vor fi incluse in volumul "Istoria universala a infamiei".

In 1946, in timpul primei presedintii a generalului Juan Peron, Borges a fost mutat de la Biblioteca Nationala intr-un post de "inspector al pasarilor", in piata. Mult timp, autorul "Istoriei universale a infamiei" a ramas ignorat in propria-i tara, pana ce criticul francez Roger Caillois i-a tradus cartile, in anii '60.

Borges s-a mutat definitiv in 1985 la Geneva, in Elvetia, unde a murit de cancer la ficat, pe 14 iunie 1986, fiind inmormantat in cimitirul Plainpalais.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.