China a spus marti ca nava americana implicata in incidentul de luni efectua activitati ilegale de supraveghere in zona insulei Hainan, relateaza Reuters.

"Nava americana se afla in zona economica speciala a Chinei si efectua activitati ilegale de supraveghere", potrivit ambasadei chineze din Washington.

"China nu poate accepta acuzatii fara fundament si cere Statelor Unite sa opreasca activitatile ilegale de supraveghere", a subliniat ambasada, potrivit NewsIn.

Potrivit unui comunicat al Departamentului Apararii citat de Reuters, navele chineze "au urmarit si au facut manevre agresive periculos de aproape" de USS Impeccable, care efectua operatiuni de rutina in apele internationale, la 120 de kilometri de Insula Hainan. Pentagonul a identificat vasele chineze drept un vas de recunoastere, unul de patrula al Biroului pentru pescuit maritim, un altul al Administratiei oceanografice si doua traulere sub pavilion chinez.

Vasul american apartine marinei militare, dar avea echipaj civil si lucra sub contract cu Departamentul Apararii. Pentagonul a acuzat vasele chineze de incalcarea legilor internationale. "Ii vom anunta cu siguranta pe oficialii chinezi de nemultumirea noastra in ceea ce priveste aceasta manevra neatenta, imprudenta, neprofesionala", a declarat purtatorul de cuvan tal Pentagonului, Bryan Whitman.

Doua nave chineze au inconjurat Impeccable, iar doua dintre ele s-au apropiat la 15,2 metri, fluturand steaguri chineze si cerand navei americane sa plece, se arata in comunicat. Nava americana a raspuns stropind unul dintre vasele chineze cu furtunul cu apa, dar acesta s-a apropiat pana la 7,6 metri, iar membrii echipajului s-au dezbracat, ramanand in lenjeria de corp.

Potrivit Departamentului Apararii, incidentul a fost precedat de mai multe zile de comportament agesiv din partea navelor chineze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.