Trupele speciale ale FSB au descins in apartamentul unui profesor care a suparat in mod repetat puterea de la Moscova. Pe fondul nemultumirilor sociale provocate de criza economica, presedintele si premierul rus sporesc presiunile asupra vocilor critice la adresa puterii de la Moscova.

Profesorul Homiakov Piotr Mihailovici, unul dintre cei mai vehementi critici ai premierului Vladimir Putin, a deranjat atat de mult varful puterii ruse, incat a primit „vizita” unui grup operativ al FSB.

Agentii, sprijiniti de un comando al trupelor speciale „Alfa”, au descins recent in apartamentul din Moscova al profesorului Homiakov, doctor in stiinte tehnice, filosof, cunoscuta personalitate publica, scrie portalul Svobodnaia Pressa, preluat de Agerpres.

Fara sa-si piarda vremea cu explicatiile si fara a prezenta cel putin un mandat judecatoresc, „FSB”-istii l-au arestat pe profesor, punandu-i catuse la maini. Sotia acestuia a povestit apoi ca profesorul a fost urcat intr-un jeep negru si dus intr-o directie necunoscuta.

La presiunea mediului academic, Piotr Mihailovici Homiakov a fost eliberat, cu conditia sa nu paraseasca Moscova. Deocamdata este acuzat pentru „raspandirea unor idei de natura rasiala”.

Un personaj incomod

In afara de cariera sa didactica, Homiakov se implicase in ultimul timp in diverse proiecte politice ale opozitiei. Recent, a infiintat miscarea liberal-democrata „Tigrul”, care a participat activ la actiunile de protest fata de cresterea taxelor de import pentru masinile la mana a doua.

Unii analisti rusi spun insa ca nu numai militantismul civic al profesorului s-ar afla la originea intrarii sale in vizorul FSB.

Fondator al cunoscutului site Internet Academia Victoriei Nationale, el a publicat o serie de articole despre criza cu care se confrunta in prezent Rusia. Le-a strans pe toate in cartea „Russian Titanic and Russian Phoenix”, insa volumul, care urma sa fie publicat anul trecut in Rusia, nu a mai ajuns in librarii, dupa ce editura a reziliat brusc contractul cu Homiakov.

In plus, reputatul profesor se numara printre putinii rusi care au indraznit sa atace Kremlinul in timpul conflictului din Georgia. In cartea „Secretul lui Ivan cel Groaznic”, tradusa si publicata numai in SUA, Homiakov vorbeste despre cum este controlata Rusia de cekistii din FSB.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.