Literatura mexicana, care va fi in centrul atentiei la Salonul de Carte de la Paris, va fi reprezentata de scriitori consacrati, printre care Carlos Fuentes si de autori ai tinerei generatii, ca Enrique Serna si David Toscana, informeaza NewsIn.
Cea de-a 29-a editie a Salonului parizian de carte se va deschide vineri, 13 martie, sfidand criza economica, care pare a afecta foarte putin piata de carte din Franta, in scadere doar cu 0,5% in 2008 fata de 2007, relateaza presa franceza. Serge Eyrolles, presedintele Sindicatului National al Editurilor (SNE), este de parere ca lectura a devenit "o valoare de refugiu pe timp de criza", un spatiu protejat la care oamenii apeleaza atunci cand au nevoie de reasigurari ca totul este bine.

Pana acum, cartea, al carei pret mediu este de 15-20 de euro, a rezistat recesiunii mai bine decat alte produse culturale. Grupurile editoriale mari, ca Hachette Livre, Gallimard si Albin Michel tind, totusi, sa fie prudente si sa reduca editarea de carte. La Martinière, care controleaza Le Seuil, a anuntat deja masuri de criza.

Vocile mari ale literaturii mexicane

Intr-un interviu acordat postului de televiziune France 3, Philippe Ollé-Laprune, exeget al literaturii mexicane, caracterizeaza stilul literar al autorilor din Mexic ca fiind marcat de "deziluzie, trista luciditate si umor coroziv". Traind intr-o lume pusa sub semnul mortii ideologiilor, tinerii literati devin martorii unei societati care, pe de o parte, a atins maturitate, iar pe de alta parte nu are resurse pentru a-si crea o realitate satisfacatoare, de unde redarea ei in tonurile sumbre si ironice.

Vocile majore ale literelor mexicane raman Octavio Paz, Sergio Pitol si Carlos Fuentes, ultimul fiind asteptat la Salon du livre. "Labirintul singuratatii" ("Labyrinthe de la solitude"), semnat de poetul Octavio Paz ((1914-1998), laureat al Nobelului in 1990, este unul dintre titlurile mari ale Mexicului, si vorbeste despre unicitatea modului de a fi din aceasta parte a lumii. Cochetand cu suprarealismul, Paz a lucrat ca diplomat pana in 1968, anul masacrului studentilor la Jocurile Olimpice din Mexic. La 10 ani dupa moarte sa, Paz apare in prestigioasa colectie La Pléiade.

Considerata capodopera lui Pitol, romanul "Imblanzirea divinei egrete" a primit premiul Cervantes in 2005. Sergio Pitol este unul dintre cei mai tradusi autori mexicani, apropiat ca stil de literatura europeana. Nascut in Panama din parinti mexicani, Carlos Fuentes este un scriitor cosmopolit, sedus de marxism in tinerete. Capodopera sa, romanul " Terra Nostra", netradus in limba romana, a fost scrisa in 1975, dupa despartirea de marxism. in 2002 ii apare "Crezul meu" ("En esto creo"), o autobiografie literara, aparuta in romaneste la Editura Curtea Veche. Nascut la Monterrey in 1961, David Toscana este un romancier al tinerei generatii, laureat al premiilor Colima, Fuentes Mares si Antonin Artaud. "El último lector", scris in stilul lui Borges, este primul titlu tradus in franceza, in 2009.

Pavilionul Mexicului, intitulat, simbolic, "Mozaicul diversitatii" ("Mosaïque de diversité"), se intinde pe o suprafata de 1.000 m2.

Prezente romanesti la Salon du Livre

Impreuna cu Institutul Cultural Roman din Paris, Centrul National al Cartii va organiza lansari ale unor volume publicate prin intermediul programelor Translation and Publication Support si Publishing Romania: antologia "Des soleils différents" (Editions L’Inventaire, 2008), romanul "Vienne le jour", de Gabriela Adamesteanu (Editions Gallimard, 2009, traducere de Marily Le Nir), numarul "Poètes roumains contemporains", al revistei "Confluences poétiques".

Salon du livre va gazdui intre 13 si 18 martie 1.058 de edituri la 407 standuri, fiind asteptati 200.000 de vizitatori. Salonul mizeaza, in acest an, pe tinerii cititori, cei sub 18 ani putand rasfoi cartile, fara a plati biletul de intrare. In 2010, cand se marcheaza 30 de ani de existenta, Salon du livre va avea ca invitat de onoare literatura franceza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.