Tony Blair s-a intilnit ieri cu presedintele american George W. Bush, in turneul sau de promovare a agendei britanice pentru presedintia G8. Initiativele premierului britanic nu se bucura de sprijinul total al SUA.

Tony Blair s-a intilnit ieri cu aliatul sau de peste Ocean, presedintele american George W. Bush, in prima vizita intreprinsa la Washington dupa cistigarea celui de-al treilea mandat de premier. Prim-ministrul britanic incerca astfel sa reduca diferendele de opinie dintre Londra si Washington, care ameninta succesul summitului G8 ce se va desfasura luna viitoare in Scotia, sub presedintia Marii Britanii.

Principalele puncte din agenda intilnirii Blair-Bush - cresterea ajutorului international acordat Africii si controlarea schimbarilor de clima - au fost anuntate de premierul britanic ca prioritati ale presedintiei britanice a G8. O reusita a pacifistei agende britanice, sustin analistii BBC, ar contrabalansa pierderile de imagine suferite de Blair si de laburisti in urma interventiei militare din Irak. Sustinerea lui Blair pentru interventia militara americana a fost unul dintre principalele motive pentru care laburistii britanici au pierdut, in cadrul alegerilor din luna mai, confortabila majoritate parmalmentara.

Putini bani pentru Africa

Demersul lui Blair, care urma sa ceara sprijinul american pentru dublarea ajutorului acordat Africii si pentru reducerea emisiilor de gaze, a fost catalogat inca inainte de a incepe drept un succes partial. Publicatiile americane si britanice au precizat ieri ca presedintele George W. Bush urma sa anunte o contributie de 674 de milioane de dolari pentru ajutorarea tarilor sarace din Africa.

Suma promisa de Bush se situeaza insa mult sub asteptarile lui Blair si ale ambitiosului plan britanic privind eradicarea saraciei din tarile africane. Premierul Blair a recunoscut, de altfel, intr-un interviu acordat "Financial Times", ca Washingtonul nu va acorda sprijinul necesar planului britanic pentru Africa, initiativa care include stergerea datoriilor tarilor sarace si marirea sumei alocate ajutorului international la 0,7% din PIB. Blair a avertizat totusi ca pozitia finala a SUA va fi cunoscuta abia luna viitoare, cu ocazia summitului G8 din Scotia.

Fara Kyoto

Intilnirea Blair-Bush avea in agenda si problema schimbarii de clima, o alta prioritate britanica pentru summitul G8, intimpinata, la rindul ei, cu reticenta de catre SUA. In acelasi interviu acordat "Financial Times", premierul Tony Blair a afirmat de la bun inceput ca nu poate cere Statelor Unite sa renunte la opozitia fata de Protocolul de la Kyoto, care prevede reducerea efectului de sera prin diminuarea emisiilor de gaze in atmosfera. Un eventual succes al initiativei lui Blair la acest capitol, spun comentatorii, s-ar putea limita la o declaratie asupra seriozitatii problemei si la un acord privind actiunile comune ce pot fi urmate, pe termen lung, pentru reducerea efectului de sera si controlarea schimbarilor de clima.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.