Revoltele din decembrie, criza economica si miscarile sociale, care, printre altele, au dus la inchiderea sporadica a Acropole, ameninta industria turismului din Grecia, a doua sursa de venit a tarii, comenteaza NewsIn

Mii de turisti nu au mai reusit sa viziteze Acropole - simbolul Atenei - in ultimele saptamani, din cauza unei greve a angajatilor Ministerului Culturii, in conditiile in care deja numarul turistilor este in scadere drastica in aceasta tara. Acropole, care primea aproape 100.000 de vizitatori pe luna, a fost inchis de mai multe ori in februarie, precum si saptamana trecuta, iar angajatii intentioneaza sa continue miscarea de protest.
Imaginea Greciei de importanta tara turistica a fost deja afectata de revoltele care au izbucnit in marile orase dupa moartea in decembrie a unui adolescent, ucis de un politist, la Atena. Impactul acestor violente urbane este dificil de evaluat, dar primele cifre sunt nelinistitoare.

"Violenta si reportajele exagerate au facut rau imaginii Greciei", spune George Drakopoulos, directorul general al Asociatiei societatilor turistice elene. Cifrele privitoare la rezervari arata o scadere, mai ales in privinta M. Britanii si Germaniei, tari de unde provin majoritatea turistilor care se duc in Grecia. Ele au scazute cu 30%, respectiv 20%, spune Argyro Fili, responsabil al Asociatiei elene a agentiilor de voiaj si turism.
Deocamdata nu exista date despre turistii americani, dar probabil si aceste cifre sunt in scadere, adauga Fili.
Luna trecuta, Serviciul pentru statistici a notat deja o scadere a numarului de turisti cu 3,2% pentru primele noua luni ale lui 2008, comparativ cu aceeasi perioada in 2007.

Un studiu publicat una trecuta de EFG Eurobank arata ca scaderea numarului turistilor ar putea fi cea mai drastica inregistrata in ultimii 20 de ani, din cauza scaderii veniturilor pe plan mondial.
Ministrul turismului, Costas Markopoulos, a spus saptamana trecuta ca se va duce in Statele Unite, pentru a promova turismul in Grecia. "Exista sanse destul de mari ca tendinta de scadere din primele trei luni ale lui 2009 sa se poata redresa in al doilea trimestru", a spus el.

Turismul este a doua sursa de venit a Greciei, dupa transportul maritim, reprezentand 18% din venituri si asigurand direct sau indirect locuri de munca pentru 850.000 de oameni, potrivit Ministerului Turismului. Acest sector a adus tarii 11,4 miliarde de euro in 2007. Mai mult de 17 milioane de persoane au vizitat Grecia in perioada respectiva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.