Sefii partidelor parlamentare din Republica Moldova sustin "planul Iuscenko" de reglementare pasnica a conflictului transnistrean, a informat serviciul de presa al Parlamentului de la Chisinau. Aceasta pozitie a fost adoptata dupa intalnirea liderilor partidelor parlamentare cu presedintele Voronin, precizeaza sursa mentionata.

Liderii Parlamentului moldovean si sefii partidelor parlamentare l-au insarcinat pe Voronin sa discute problema Transnistriei, plecand de la planul ucrainean, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, la intalnirea pe care cei doi o au maine la Strasbourg, conform site-ului oficial al presedintiei Republicii Moldova.

Pozitia de acum a liderilor partidelor parlamentare este cu atat mai ciudata, cu cat saptamana trecuta, acestia au criticat planul Iuscenko, afirmand ca eventuale alegeri in Transnistria "ar putea legaliza regimul separatist". Initial, si Tiraspolul refuzase planul Iuscenko, motivand ca daca acest plan va fi pus in aplicare, ar putea genera noi conflicte armate.

Insa, la presiunile Moscovei, Tiraspolul pare acum mai deschis planului ucrainean.

Azi, la Strasbourg, seful statului modovean poarta convorbiri cu presedintele Parlamentului European Josep Borrel si cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso. Voronin urma sa rosteasca o alocutiune la Strasbourg, in Parlamentul European, si va raspunde la intrebarile deputatilor europeni.

Planul Iuscenko sustine propunerea Chisinaului de a invita in formatul de negocieri Uniunea Europeana si SUA, si aparitia unui mecanism de observatori internationali militari si civili. Planul exclude insa Romania, "fratele mai mare" al Republicii Moldova.

In alta ordine de idei, Uniunea Europeana va suplimenta cu 18 milioane de euro fondurile alocate pentru securizarea frontierei dintre Ucraina si Republica Moldova, a anuntat marti un oficial european, cu prilejul unei conferinte internationale desfasurate la Kiev, informeaza AP.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.