Statele Unite vor reduce numarul soldatilor trimisi in Irak cu aproape 12.000 in urmatoarele sase luni, a anuntat armata americana, acesta fiind un prim pas in aplicarea planului presedintelui Barack Obama de a pune capat operatiunilor de lupta in august 2010, informeaza Reuters.
"Doua echipe ale brigazilor de lupta, care erau programate sa fie redesfasurate in urmatoarele sase luni, impreuna cu inginerii si fortele lor de sustinere din logistica si informatii, nu vor mai fi inlocuite", a anuntat armata americana intr-un comunicat, potrivit NewsIN.

Aceasta decizie va reduce de facto numarul soldatilor americani din Irak - in prezent circa 140.000 - cu circa 12.000. O brigada de lupta americana are de regula 4.000-5.000 de soldati. In prezent sunt 14 brigazi de lupta in Irak.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului irakian, Ali al-Dabbagh, a anuntat duminica, la Bagdad, ca armata americana isi va retrage 12.000 de soldati in urmatoarele sase luni, adica pana la sfarsitul lunii septembrie.

Trupele americane se vor retrage in totalitate din Irak la sfarsitul anului 2011, conform acordului incheiat intre Washington si Guvernul irakian.

Dabbagh a reamintit, pe de alta parte, intr-o conferinta de presa comuna cu purtatorul de cuvant al armatei americane din Irak, generalul David Perkins, ca aproximativ "4.000 de soldati britanici vor pleca din Irak in iulie 2009, in conformitate cu acordul de securitate semnat intre Marea Britanie si Irak", informeaza AFP.
Presedintele Barack Obama vrea sa retraga toate fortele combatante din Irak pana la 31 august 2010, urmand sa lase in Irak o forta reziduala de 35.000 pana la 50.000 de soldati, care sa asigure suport tehnic si antrenament pentru fortele irakiene.

Interesul Washingtonului se concenteaza acum catre Afganistan. Luna trecuta, Obama a ordonat suplimentarea cu 17.000 de soldati a fortelor care lupta impotriva insurgentei talibane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.