Longevitatea lui Silvio Berlusconi, care va celebra in martie 15 ani in politica, se explica prin construirea metodica a unei imagini de star a la Hollywood, potrivit unui studiu publicat in Italia, relateaza AFP.

"Berlusconi este primul om politic italian de la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial care s-a ocupat de imaginea sa cu aceeasi grija si la fel de constant ca Mussolini", subliniaza Marco Belpoliti, a carui carte "Corpul sefului" s-a vandut in 10.000 de exemplare in doar cateva zile, conform NewsIn.

Totusi, "pentru fotografii, Mussolini poza ca actorii cinematografului mut, era expresiv fara cuvinte", explica autorul, "Acum exista televiziunea, iar Berlusconi, magnat al presei, stie ca este urmarit cu mult mai multa atentie", adauga expertul, care si-a dat teza in semiotica, teoria semnelor, cu Umberto Eco.
De la intrarea sa fulgeratoare in politica, prin prima victorie la alegerile legislative din 27 martie 1994, la doar cateva luni de la lansarea propriului partid, Berlusconi incepe sa se ingrijeasca meticulos de fizicul sau, folosind aceleasi artificii ca starurile: fotografii studiate si retusate, obiectivul camerei orientat astfel incat ridurile sa fie atenuate, chirurgie pentru stergerea "labei de gasca" si a pungilor de sub ochi, vopsirea parului, implanturi capilare, fond de ten...

"Obiectivul este, fireste, protejarea imaginii glamour a unei eterne tinereti, seducerea cu orice pret a electoratului cu promisiunea unui happy end", subliniaza Marco Belpoliti, reamintind ca modelul lui Berlusconi a fost fostul presedintele-actor Ronald Reagan.

Dupa executarea lui Mussolini, in 1945, al carui cadavru a fost spanzurat de picioare intr-o piata din Milano, "fizicul" politicienilor italieni a disparut din scena, pentru a lasa locul ideologiei, cea a Partidului Comunist sau a Democratiei crestine, cele doua forte ce au dominat timp de o jumatate de secol viata politica italiana.

"Fizicul lui Berlusconi este totul, pentru ca este fara ideologie, nici de dreapta, nici de stanga. In societatea de azi, corpul este singurul nostru bun, singura valoare de care trebuie sa avem grija si pe care o impartasim lumii. Particularitatea lui Berlusconi este ca se serveste de acest corp in mod exagerat", spune Belpoliti.

Berlusconi, reales in 2001, apoi in 2008 gratie "populismului sau televizat", se va putea mentine oare, acum cand Il Cavaliere are 72 de ani si nu intinereste?
"A ajuns intr-un punct foarte delicat al carierei sale. Trebuie sa infrunte criza economica. Alegerea lui Obama, in varsta de 47 de ani, i-a dat o lovitura. Ar fi dorit sa opeasca timpul, dar moare putin in fiecare zi, ca noi toti", conchide Belpoliti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.