Europarlamentarii PSD Corina Cretu si Daciana Sarbu vor propune luni in PE o declaratie de condamnare a practicilor discriminatorii ale autoritatilor italiene si de solidarizare cu romanii care traiesc in Italia.

"Speram ca aceasta declaratie sa intruneasca numarul necesar de semnaturi (doua treimi din numarul total al europarlamentarilor, n.r.), astfel incat sa devina pozitie oficiala a PE pe aceasta tema. (...) In momentul in care aceste semnaturi sunt stranse, pozitia din aceasta declaratie pe care o s-o dam publicitatii luni, dupa ce o inscriem la Parlament devine pozitie oficiala a PE si este trimisa la CE pentru a se pune in practica si a se face recomandari tarilor membre de respectare a acestei declaratii scrise", a declarat Corina Cretu, amintind ca de-a lungul timpului o singura declaratie a social-democratilor romani a intrunit numarul necesar, cea privind Biserica Sf Iosif.

Cretu a prezentat si rezultatele unei vizite pe care a efectuat-o cu Daciana Sarbu in Italia, prilej cu care s-a intalnit cu politicieni din Peninsula. "Aceasta lipsa de comunicare intre clasa politica romaneasca si clasa politica italiana constituie unul din motivele principale pentru care s-a ajuns la aceasta situatie grava intre cele doua tari", a sustinut Corina Cretu, potrivit NewsIn.

Eurodeputatul a sustinut ca tema centrala a discutiilor s-a purtat in jurul decretului pentru siguranta cetatenilor, emis de Guvernul italian, si care va intra in dezbaterea Parlamentului la sfarsitul acestei luni. Cretu spune ca preocuparea europarlamentarilor PSD este legata de instituirea acelor garzi de patrulare formate din civili. "Voluntarii de siguranta au ca menire sa sesizeze politia atunci cand observa infractiuni sau oameni suspecti. (...) Sunt structuri paralele de justitie, care fara niciun fel de abilitare vor dori sa aplice legea", a declarat Corina Cretu, care crede ca adoptarea acestui decret va fi pentru unii italieni "un pretext de razbunare la adresa romanilor cinstiti" din Italia. Totodata, Corina Cretu a mai informat ca a reusit sa stabileasca o audienta la inceputul lunii aprilie la Vatican, la care vor participa nu numai eurodeputati PSD, ci si de la celelalte partide.

In urma valului de violuri cu care se confrunta Italia in ultimele saptamani, unele dintre ele comise de cetateni romani, Guvernul italian a aprobat un decret de lege pentru combaterea acestui fenomen, care prevede, printre altele, infiintarea patrulelor de civili neinarmati.

De asemenea, textul impune o sentinta obligatorie de inchisoare pe viata pentru violurile asupra minorilor, precum si accelerarea proceselor pentru persoanele surprinse in timp ce comiteau un viol. In plus, decretul prevede o sentinta obligatorie de inchisoare pe viata pentru violurile ce duc la deces, anuleaza posibilitatea arestului la domiciliu pentru autorii unor astfel de infractiuni si prevede oferirea de asistenta legala gratuita victimelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.