Parlamentul bulgar a aprobat vineri, in prima lectura, o lege care prevede eliberarea anticipata a 2.000 de detinuti, pentru ca inchisorile din tara sunt prea aglomerate si vechi, relateaza AFP.

In inchisorile bulgare se afla 10.000 de detinuti, rata de ocupare fiind de trei ori mai mare decat plafonul autorizat de normele europene, potrivit cifrelor oficiale, dupa cum precizeaza NewsIn.

Amnistia, care urmeaza sa fie aprobata si in a doua lectura, vizeaza in special prizonierii condamnati la mai putin de cinci ani de detentie si prevede si o reducerea pedepselor cu pana la cinci ani pentru cei care au comis fapte mai grave. Legea exclude, insa, persoanele condamnate pentru crima sau provocare de leziuni fizice grave, dar si cele care au comis infractiuni cand se aflau in stare de ebrietate.

In 1990, Bulgaria a eliberat anticipat 3.800 de detinuti. Autoritatile intentionau sa elibereze 3.300 de detinuti in ianuarie 2007, cu ocazia aderarii tarii la Uniunea Europeana, dar masura a fost anulata de Ministerul Jutitiei din cauza unor revolte.

Bulgaria, care si-a luat angajamentul sa amelioreze conditiile din inchisori, este vizata adesea de criticile ONG-urilor in acest sens. In luna decembrie, directorul pentru penitenciare din Ministerul Justitiei, Petar Vasilev, a recunoscut ca inchisorile bulgare "nu corespund nici macar criteriilor impuse de ONU in 1958".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.