Cele sapte acorduri pregatite pentru semnare cu Rusia, care ii dau sperante ministrului Cristian Diaconescu ca presedintele Traian Basescu va ajunge in 2009 la Moscova, se refera la colaborarea tehnico-militara, protejarea reciproca a investitiilor si cooperare economica, maritima si culturala

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat recent ca este optimist in legatura cu vizita presedintelui Basescu la Moscova. "Vizita presedintelui Basescu ar fi un varf in relatiile bilaterale, pentru ca, in mod traditional, in relatiile la est de Romania, o vizita la nivel inalt conteaza sub aspect motivational, pentru ca se semneaza o serie de acorduri. Avem sapte acorduri pregatite si de aceea va spun ca sunt optimist in legatura cu realizarea acestei vizite anul acesta", a afirmat seful diplomatiei romane, citat de NewsIN.

Dintre cele sapte acorduri, trei sunt de cooperare economica si maritima, iar unul se refera la deschiderea unui Institut Cultural Roman la Moscova. Mai exact, lista acordurilor pregatite pentru semnare, furnizata agentiei NewsIn de Biroul de Presa al MAE, cuprinde urmatoarele documente: Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind colaborarea economica, Protocolul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse pentru amendarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind colaborarea tehnico-militara, Protocolul intre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii din Romania si Ministerul Invatamantului si Cercetarii din Federatia Rusa privind colaborarea in domeniul invatamantului pentru anii 2008-2012, Acord de colaborare intre Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Camera de Comert si Industrie a Federatiei Ruse.

In ceea ce priveste Acordul in domeniul transporturilor maritime si Acordul privind infiintarea si regulile de functionare a institutelor culturale roman si rus, MAE precizeaza ca "negocierile sunt intr-un stadiu avansat, existand perspectiva ca acestea sa fie finalizate, astfel incat aceste documente sa poata fi semnate cu ocazia preconizatei vizite a presedintelui Romaniei in Federatia Rusa".

Ministrul Cristian Diaconescu s-a aflat vinerea trecuta la Moscova pentru a incerca, printr-o discutie cu omologul sau rus Serghei Lavrov, sa echilibreze relatiile Romaniei cu Rusia. Cei doi ministri au convenit ca domeniul economic poate deveni o locomotiva pentru dezvoltarea intregului complex al relatiilor bilaterale. De asemenea, cei doi oficiali au aratat, la nivel declarativ, ca au cazut de acord asupra masurilor care trebuie luate pentru ca "relatia sa treaca la un nivel superior".

Totusi, atunci cand a venit vorba de stabilirea unei date pentru vizita presedintelui roman la Moscova, Lavrov nu a fost foarte precis. El a facut referire la intrevederea lui Basescu cu Putin de anul trecut, de la summitul NATO, la convorbirile telefonice dintre Medvedev si Basescu din 2009 si s-a limitat la a spune ca "astfel de contacte vor continua, dar este important ca aceste convorbiri sa aiba un continut cat mai substantial".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.