Rezultatele testelor ADN din dosarul violului comis in noaptea de Sfantul Valentin la Roma, pentru care sunt suspectati doi romani, par sa ii disculpe pe acestia, ceea ce a generat o polemica privind atitudinea presei italiene fata de ei, relateaza agentia de presa Adnkronos.
"Cred ca trebuie sa facem in asa fel incat ancheta sa se desfasoare in ce mai bun mod. Nu trebuie sa influentam activitatea magistraturii si anchetatorilor", a declarat primarul Romei Gianni Alemanno, referindu-se la cazul celor doi romani.

"Trebuie sa ii lovim pe responsabili, pe vinovati, nu persoane la intamplare. Acestea fiind spuse, cand vor fi identificati si condamnati vinovatii, sper sa primeasca pedeapsa maxima si sa existe un raspuns cu adevarat adecvat la aceste fapte foarte grave, dar prima conditie este identificarea vinovatilor",
a adaugat el.

La polul opus se afla Alessandra Mussolini, europarlamentar nationalist italian din Actiunea Sociala. "Bineinteles, nu pot sa fie trimisi la inchisoare daca nu au fost ei, dar nu se schimba nimic: adevaratii vinovati sunt tot romani", a afirmat ea. "Nu se schimba prea multe daca nu au fost ei, adevaratul responsabil este din aceeasi zona... Deci nu a existat nicio exagerare din partea mass-media", a adaugat ea, precizand ca "oricum, cei doi nu sunt chiar niste sfinti, unul dintre ei are antecedente penale".

Potrivit fostului ministru al sanatatii Livia Turco (Partidul Democrat), presa ar fi trebuit sa dea dovada de mai multa "sobrietate si de mai mult calm". "Nu se face dreptate strigand 'monstrul' pe prima pagina. Fara calm si sobrietate in aceste probleme delicate, nici nu este ajutata victima si exista si riscul producerii altor victime", a subliniat ea, potrivit NewsIn.

Si parlamentarul radical Rita Bernadini critica presa, care a prezentat imagini si fotografii cu cei doi romani. "Este distrusa viata unor oameni si, in acelasi timp, se extinde rasismul", a avertizat ea.

Secretarul partidului Rifondazione Comunista, Paolo Ferrero, considera ca presa a urmat principiul "tapului ispasitor, cu orice pret", ceea ce "are efecte devastatoare". "Se cauta un vinovat, indiferent cine. Esta vina dreptei, care foloseste politic problemele legate de siguranta. Politizarea inversunata este propaganda curata", afirma el. "Este si vina presei, care urmareste sa faca spectacol din evenimente, pentru a vinde mai multe exemplare", a adaugat el. "Este nevoie de mai multa responsabilitate din partea mediilor de informare, fara a urmari scandaluri", conchide Ferrero.

Si parlamentarul formatiunii de centru Italia dei Valori, Giuseppe Giulietti, vorbeste despre "virusul intolerantei", acuzand presa ca a neglijat prezumptia de nevinovatie. "Sentintele anticipate" sunt un pericol caruia risca sa ii cada victime atat nevinovatii, cat si vinovatii, potrivit lui Giulietti.

Potrivit presei italiene, rezultatul testelor ADN arata ca romanii Alexandru Loyos Isztoika si Karol Racz nu sunt autorii violului din 14 februarie, de la Roma, a carui victima a fost o adolescenta de 14 ani, dar ca adevaratii agresori sunt de aceeasi etnie cu ei. Astfel, cotidianul La Voce relata marti ca fratele lui Loyos ar putea fi vinovat, in timp ce Il Messaggero preciza ca un al treilea suspect a fost identificat de politia de la Bucuresti. De asemenea presa vorbea si despre o posibila eliberare in curand a celor doi romani.

Ulterior, procuratura italiana a anuntat ca nu cauta un al treilea suspect in dosarul violului din noaptea de Sfantul Valentin, de la Roma. Potrivit ANSA, o a treia persoana a fost, intr-devar, cercetata, dar ancheta a stabilit inca de la inceput ca aceasta nu se afla in Italia in ziua violului.

De asemenea, procuratura a subliniat ca testele ADN facute deocamdata, desi favorabile celor doi suspecti romani arestati, nu sunt complete, pentru ca au fost facute numai pe o parte dintre probe: hainele victimei si niste mucuri de tigari. Rezultatele finale vor fi prezentate pana la sfarsitul saptamanii, iar justitia se va pronunta luni asupra mentinerii romanilor in arest sau eliberarii lor. In plus, procuratura isi va mentine acuzatiile la adresa celor doi romani, pentru ca exista si alte probe care ii inculpa.

La randul sau, unul dintre suspecti, Karol Racz, a declarat miercuri ca Loyos a marturisit violul si l-a denuntat si pe el pentru ca incearca sa apere alti doi romani. "Doi tipi pe care ii cunosc si eu, dar numai din vedere. Eu cred ca ei au comis violul de la Caffarella. Iar eu as putea sa ii recunosc, daca i-as vederea: unul dintre ei era mai mic decat mine", a spus el. "M-a acuzat de frica", a adaugat barbatul
Avocatul lui Racz a afirmat zilele trecute ca vinovatul nu poate fi clientul sau, pentru ca acesta nu corespunde descrierii facute de victima: este mai mic de inaltime, nu are figura de boxeur si are parul mai scurt.

Racz si Loyos au fost arestati in luna februarie, fiind suspectati ca ar fi violat o adolescenta in varsta de 14 ani si l-ar fi batut pe prietenul ei, intr-un parc din Roma. Dupa cateva ore de interogatoriu, unul dintre cei doi suspecti, Loyos, si-a recunoscut fapta si l-a denuntat si pe conationalul sau. Ulterior, insa, el a revenit asupra declaratiei sale, sustinand ca a marturisit la presiunea politistilor italieni si romani. La randul sau, Racz a negat inca de la inceput ca ar fi vinovat, afirmand ca are un alibi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.